Naša posla

Kad Grad Trebinje gradi nikom ništa nije jasno

Prema podacima sa portala javnih nabavki Grad Trebinje je izdvojio blizu 1,5 milion KM za gradnju Duhovnog centra Mrkonjići, no u Planu javnih nabavki stoji da je to 42.735,04 KM. Gradnja je navodno najvećim dijelom finansirana donacijama Republike Srbije i Vlade RS, no o tome ne postoje tragovi u budžetu Grada Trebinja, a predstavnici Gradske vlasti od 1. marta ove godine nisu našli vremena da odgovore na pitanja portala Frontal.

Gradski vijećnik Saša Borjan iz Kluba Hercegovački narodni pokret-Partija demokratskog progresa kaže da je ukupna investicija rekonstrukcije duhovnog centra Mrkonjići je planirana u iznosu od preko 6 miliona KM.


Planirana je da se gradnja odvija u 3 faze od čega je samo prva faza koštala oko 2,5 miliona KM. Između ostalih u tome su učestvovali Vlada Srbije sa  donacijom od 400.000 evra, Vlada Republike Srpske sa 800.000 KM, Grad Trebinje sa 900.000, a Еlektroprivreda RS sa 600.000 KM. Dodatni  izvor sredstava neophodnih za realizaciju ovog projekta planiran je i od kredita koji je Grad Trebinje podigao, a koji će biti realizovan u 2024.godini. Da li ukupan iznos sredstava stvarno uložen u ovaj projekat ili je možda dio otišao u sumnjive tokove - ostavio bih nekom ko je građevinske struke da o tome sudi.  Ali lično me ne bi iznenadilo da su postojale zloupotrebe javnog novca građana Republike Srpske, a pod velom ulaganja u rekonstrukciju jednog ovakvog duhovnog objekt - za mene nije iznenađenje da se politika i vlasnici firmi udružuju na štetu grada i države, kaže Borjan i naglašava da građani Trebinja sa odobravanjem reaguju na rekonstrukciju duhovnog centra Mrkonjići.

Ali u konačnici je bitno koliko će to sve koštati građane Republike Srpske i Trebinja, zaključuje Borjan.

No krenimo redom.

Gradnja ovog hrama počela je 2019. godine o čemu je izvještavala RTRS  (https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=355132). Grad Trebinje je u prethodnim godinama imao manja izdvajanja za određene aktivnosti u tom procesu što se vidi u podacima sa portala javnih nabavki. 


Na tom portalu stoji i da je 30. juna 2023. godine zaključen ugovor sa kompanijom Porobic doo Trebinje za radove u okviru druge faze gradnje duhovnog centra u Mrkonjićima u iznosu od 1.499.851,82, a  u Planu javnih nabavki  tačka 4 u poglavlju radovi glasi Izgradnja pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, 42.735,04  KM, okvirni datum pokretanja postupka 20.12.2023. i plaćanje iz budžeta Grada Trebinja za 2023. godinu. 



Očigledno da ugovorni organ nije adekvatno ažururao planske dokumente za 2023. godinu, jer ako se primijenila vrijednost nabavke u odnosu na plan bilo je neophodno izvršiti izmjene plana. Svaka izmjena vezana za bilo koji postupak nabavke prema Zakonu o javnim nabavkama mora biti evidentirana i javno objavljena, pa su tako bili dužni da izvrše izmjenu plana nabavke i objave je na Portralu javnih nabaki, kaže Slobodan Golubović, urednik na portalu Pratimo tendere. 

No ako nije ažuriran Plan javnih nabavki, pitanje je zašto nije ažuriran budžet Grada Trebinja.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu RS (član 5, stav 3) Budžetske prihode čine javni prihodi, tekući i kapitalni grantovi iz zemlje i inostranstva i transferi primljeni od drugih budžetskih jedinica ... (stav 5) Budžetski grantovi su bespovratna finansijska sredstva dobijena od domaćih ili stranih fizičkih i pravnih lica, koja su uključena u prihode budžeta. 

U budžetu Grada Trebinje za 2023. i rebalansu tog budžeta nema donacija za gradnju dugovnog centra, ali ima stavka 50.000 KM za gradnju.


Na pitanja kako je moguće da Grad Trebinje plaća 1,5 milion za nešto za šta je u budžetu predviđeno 50.000 KM, iz kojih stavki je povućena razlika od blizu 1.450.000 KM...  nismo uspjeli dobiti odgovor: na e-mail niko nije odgovorio, na telefonske upite su rekli da će se javiti glasnogovornik Božo Morić, ali se nije javio, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić (SNSD) nije odgovarao na direktne pozive, zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović nije bio raspoložen da govori na ovu temu, a ni kolege novinari se ne bave ovom temom jer, kako kažu, nisu našli poveznice, a ni vlast ne odgovara na upite. 

 
Frontal tim
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog