Gostimir Popović

Миљеници

Кроз веома турбулентно политичко време у региону су се искристалисала два односа према људима, народима, политичким партијама и свим другим облицима организовања.


Једни су били у статусу миљеника а други у статусу “лоших момака”. Однос су изградили  представници многих знаних и незнаних међународних организација и снага које су продефиловале регионом, а посебно Републиком Српском и Федерацијом БиХ.

Они који су класификовани као миљеници, годинама су могли да раде, говоре и предузимају било шта, а да то није било под ударом и благе критике, а сваки њихов агресивни, арогантни, а врло често и безобзирни однос према Републици Српској и српском народу посматран је са одређеном благонаклоношћу, а богами и подршком.

Они који су класификовани као “лоши момци” увек су били на удару почевши од најнижих у хијерархији па до оних највише позиционираних. Сви, па и најдобронамернији потези из Републике Српске су минимализовани, а једног председника сменише уз образложење да “демократским начином жели да оствари недемократске циљеве”, што је био још један у низу доприноса дестабилизацији, али и људској глупости, да будемо јасни и конкретни.

Однос разних међународних организација и снага (посебно из Сарајева и локација под њиховим утицајем) према људима у Републици Српској, али и институцијама, подељен је на миљенике и оне који то нису. Није тешко да се погоди да су миљеници сви они који раде против интереса РС али и српског народа, док су они други сви који држе до сопственог и колективног идентитета.

Сада када је мера превршена и представници политичких партија из Сарајева отворено показују тежњу да желе да у “њиховој БиХ” нема Срба и да “иду где хоће”, неки из међународних организација и снага су се сетили да је то близу њиховог потпуног краха.

Миљеници су показали своје право лице. Више није питање препознавања, сада је питање суочавања са сопственим делом/неделом и предузимања мера да штета буде што мања. Не могу више закључци са разних сарајевских “сијела” да буду подлога за одлуке било којег нивоа међународног организовања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog