Gostimir Popović

Топуз

У склопу развоја и осавремењавања свог одбрамбеног система руска војска је са атомске подморнице „Дмитриј Донски”, у Белом мору, успешно лансирала најновију тростепену интерконтиненталну балистичку ракету.


Она је позната под називом „ТОПУЗ“, а по западној класификацији позната под ознаком РСМ-56, Ш-НX- 30. Ово је 14. пробно лансирање овог борбеног средства стратегијске намене.

Мета ракете била је на полигону Кура на Камчатки и потпуно успешно је достигнута и погођена.

Ово је други од три пробна лансирања планирана за крај ове године и следеће ће бити извршено са атомске подморнице „Јуриј Долгорукиј”, која ће, према плановима, бити опремљена оваквим ракетама.

Бојева глава „топуза” може да носи до десет нуклеарних секција са индивидуалним навођењем, способних да мењају правац летења по висини и курсу, са дометом до 8.000 километара.

„Топуз”, којим ће бити опремљене морнаричке јединице руске војске, уз систем „топола-М”, треба да чини будућу окосницу Стратешких нуклеарних снага Русије до 2040.-2045. године.

Ракета је лансирана након лансирања три интерконтиненталне ракете са космодрома Плесецк и из нуклеарних подморница у Баренцовом и Охотском мору - „тополу” (РС-12М, по западној класификацији Ш-25 „сајкл"), РСМ-54 „плаветнило” (по западној класификацији „скифф” и РСМ-50 (по западној класификацији „стингреј").

У сваком случају Русија стратешку равнотежу не препушта случају и њене снаге су јасно дефинисане на дужи временски рок, а технологија је напредовала према захтевима и потребама одбрамбеног система примереног 21. веку.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog