Branislav Borenović

Нисмо ми одговорни

Колико је институционално стање у Српској испразно и безидејно показује посљедње скупштинско засједање.


Поједине институције или агенције или комисије које су основане у Републици Српској показују сву своју немоћ и принцип незамјерања или незаинтересованости, а ја бих рекао неодговорност, нерад и полтронство, приликом подношења годишњих извјештаја тј. информација у којима треба да се види суштинска сврха постојања регулатора, "надзорника" рада унутар веома битних сектора друштва.

Па се тако показало да управо руководиоци ових институција заузимајући најплаћеније фотеље најбоље знају, у ствари супер велемајстори су у тражењу изговора за катасрофално стање у појединим секторима као што су осигуравајућа друштва, хартије од вриједности, концесије, робне резерве и слично.

Никада нисам видио са колико вјештина се "наши стручњаци" упиру у тражењу кривца на некој другој адреси, министарствима, контролним органима, федерацији, свемирцима , марсовцима, ... Сви су одговорни осим њих, што рецимо осигуравајућа друштва умјесто да новац грађана држе покривен резервама за исплату штета троше за приватне сврхе и потребе (а ради се о бар половици од 98 милиона КМ формално регистрованих техничких резерви у 2009. години), тржиште хартија од вриједности скоро да и не постоји, сектор концесија је препун мешетарења и малверзација, али је једно заједничко за све, а то је да баш они нису криви што уз стандардни изговор свјетске економске кризе, незаинтересованости највећег броја посланика или чланова Владе који понекад добију понеку услугу приде, медијске непокривености чини ове агенције, комисије, одборе мање правим институцијама, а све више квази институцијама.

И тако дан за даном, мјесец за мјесецом, пролазе године а најновији модел понашања све више добија своје упориште, "ћути и не ради свој посао јер видиш да је добро да не туку, и немој вјеровати својим очима већ нашем РТРС-у".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog