Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Čiji si ti, mali? Bakirov ili...?

Tog dana sam uživao  u zelenilu, koji mi je pored crvene omiljena boja, kad zazvoni telefon...

Ja: Molim!

Bakir Izetbegović: Je li to gospodin Puhalo?

Ja: Da, izvol`te.

Bakir Izetbegović:  Ovdje Bakir Izetbegović i zovem iz Mostara. Imate li zeričak vremena da porazgovaramo?

Ja: Ne zajabavaj! Ko je to?

Bakir Izetbegović: Bakir Izetbegović potpredsjednik SDA i sin Alije Izetbegovića. Molim Vas da ne prekidate već su me Milosava, Blažo i Krsto brutalno odbili.

Ja: U redu,  kako vam mogu pomoći?

Bakir Izetbegović: Ma znate čitao sam neki dan Press RS i moram vam priznati da mi se njihova ideja veoma dopala. Onda su mi saradnici pokazali neke vaše nastupe na  televiziji i plaho ste mi se svidjeli. Čak su mi skrenuli pažnju da volite da nosite i one bermude od ¾. Malo se Boga mi i guglalo, malo fejsbučilo i vidim da ste vi jedan pravi Bosanac.

Ja: Ma nije valjda da vjerujete medijima, nikada Vi nećete postati predsjednik SDA.

Bakir Izetbegović:  Ne „berite“ Vi brige zbog toga. Ipak, niko tako ne pronalazi strane plaćenike i izdajnike od medija u Republici Srpskoj. Pretjeruju u mnogim stvarima, ali u ovoj disciplini su nepogrešivi.

Ja: Ali ja se ne osjećam kao izdajnik, a  o etiketi stranog plaćenika dalo bi se porazgovarati

Bakir Izetbegović:  Ma meni to nije važno, važno je da ste Srbin i Bosanac. Od ovih iz SDP BiH ne mogu da dođem ni do jednog Srbina u Federaciji BiH, sve ih pokupiše. Znate babo je onomad imao Desnicu kao stranačkog ljubimca, a ja bih volio da imam nekog Srbina i ljevičara.

Ja: Ja jesam ljevičar, ali mi se čini da lakše funkcionišete sa ovima iz Lijevča.

Bakir Izetbegović: Gospodine Puhalo ideologije su odavno prevaziđene i molim Vas da se time ne zamaramo. Čitao sam Vaše blogove, pratim Vas i na tviteru,  u Vama prepoznajem novu političku snagu u Republici Srpskoj. To je ono što meni treba  „Srpsko, a naše“!

Ja: Ali mene opažaju kao Američkog čovjeka, znate ono individualna ljudska prava, civilno društvo i slično.

Bakir Izetbegović: Molim Vas pa i meni su te vrijednosti važne, samo ih ne govorim glasno. Znate izbori su svake dvije godine, a što se tiče optužbi da ste američki čovjek , podsjetiću vas na izvanredne argumente koje je neki dan iznio poslanik Mazalica, citiraću ga „Uvaženi ambasador SAD Nj.E. Patrick Moon, koji dolazi iz jedne federalne države, više puta je rekao da SAD podržavaju BiH kao državu dva entiiteta i tri konstitutivna naroda, dakle g.Puhalo ne može biti `američka sluga` jer Amerikanci očigledno ne stoje iza njegove ideologije

Ja: Potpuno ste me razoružali ovim briljantnim argumentom, ali znate meni knjige štampaju Nijemci.

Bakir Izetbegović: Pa šta, važno je da redovno plaćaju. Osim toga ovo je najbolji dokaz da niste konfliktna ličnost i da ste profesionalac, a sa takvim najviše volim da radim.

Ja: A podržavam i REKOM.

Bakir Izetbegović: Divno, Nataša je divna i hrabra gospođa, molim vas da je pozdravite.

Ja: Gospodine Izetbegoviću ja nemam nikakvu političku snagu, nemam organizaciju, nemam ništa da mogu da utičem na politička i društvena dešavanja u Republici Srpskoj. Uzgred, ja se zalažem i za prava homoseksualca i žena, agnostik sam i jugonostalgičar. To ne donosi mnogo glasova u Republici Srpskoj, a ni u Bosni i Hercegovini.  Možda bih mogao da pobjedim na Evroviziji, ali na izborima nikako.

Bakir Izetbegović: Molim vas ne budite tako samokritični prema sebi. Ja imam potpuno povjerenje u vaše medije, ali to sam vam već rekao. Snaga nije u divizijama i tenkovima, već u vjeri i idejama koje zastupate. A meni su vaše ideje veoma bliske, a i vjera se da promjeniti s vremenom, vjerujte mi.

Ja: Ma znam to mi neki dan rekli i Lagumdžija i Radončić

Bakir Izetbegović: Molim!!!

Ja: Da, da!!!

Bakir Izetbegović: I ...?

Ja: Pošaljite mi i Vi ponudu, pa ću vidjeti. Ja sam profesionalac, meni ste svi isti.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog