Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Banalnost motiva

Ovih dana se u medijima svode računi o sarajevskim JMBG protestima. I dok predstavnici demonstranata kažu da je urađeno mnogo i obećavaju nastavak borbe, srpski poslanici obećavaju tužbe.

Neki kritičari manje ili više dobronamjerno  tvrde da ovim protestima nije postignuto ništa ili vrlo malo. Naravno, nalaze mnoge razloge zbog čega protesti nisu ispunili njihova očekivanja, pa smo mogli čuti da: zahtjevi i ciljevi nisu bili jasni i precizni, da je nedostajalo ozbiljne organizacije i planiranja aktivnosti, da NVO  nemaju ozbiljno uporište u narodu, nepremostivom etničkom jazu i još mnogo toga. I svi su u pravu, ali….

Ja mislim da je problem ovih demostracija motivacija. Političarima je mnogo više stalo do ovakve Bosne i Hercegovine, nego građanima do nekih promjena.

Pokazaću to na primjeru poslanice SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanke Majkić, a Bošnjake i Hrvate bih zamolio da među svojima pronađu adekvatan primjer.

Dušanka Majkić ima platu od 7.363 KM, što je, mora se priznati, impozantna cifra. Ako je ovo tačno, onda ona za jednu godinu zaradi 88.356 KM, što je još impozantnije. Znači, Dušanka Majkić ima 88 356 razloga da voli i da se bori za ovakvu Bosnu i Hercegovu.

Ako tih 88 356 KM pretvorimo u konkretne stvari vidimo da Dušanka Majkić za jednu godinu može da kupi:

  • 73 630 hljebova po cijeni od 1,2 KM
  • 31 558 litara ulja po cijeni od 2,8 KM
  • 8 835 kg junećeg mesa sa kostima po cijeni od 10 KM
  • 8 032 kg svinjskog mesa bez kostiju po cijeni od 11 KM
  • 83 laptopa marke Acer po cijeni od 1056 KM
  • 58 LED televizora marke LG od 1499 KM
  • 2 automobila Reno Megan Dynamique dCi 110 EDC po cijeni od 37.551 KM
  • Nov stan u Boriku od 43,59 m2 po cijeni od 87 180 KM

Kao što možemo da vidimo Dušanka Majkić može da izgubi mnogo toga veoma konkretnog i opipljivog, dok se frustriran građani bore za nešto vrlo fluidno i neizvjesno a zove se “bolji život”, “život dostojan čovjeka“ i sl.

Kao što rekoh oni još uvijek imaju jači i banalniji motiv da pobjede!!!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog