Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Ministar Mutabdžija, gospodar subliminalnih poruka

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine zbunjen je izjavama ministra Gorana Mutabdžije, ne sluteći da iza toga stoji majstor subliminalnih poruka i gospodar javnog mnjenja, a evo i zašto.

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Ministre Mutabdžija kako ste?

Ministar Mutabdžija: Odlično, hvala na pitanju?

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Sigurno ste dobro?

Ministar Mutabdžija: Naravno, zašto pitate?

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Ma otkud ono citiranje Andrića usred Mostara?

Ministar Mutabdžija: Šta Vam nije jasno, rado ću vam pojasniti.

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Je li istina da ste u Mostaru izjavili  "Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono sto ga probudi ujutro, nego je svjetlost. To znam iz iskustva. Svjetlost me dočekala pri dolasku u Mostar, pratila me za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostala u meni kao glavna karakteristika moga sjećanja na Mostar".

Ministar Mutabdžija: Naravno, šta tu nije jasno. Pa svi dobro znamo da svjetlost putuje brže od zvuka i da je sasvim normalno da u Mostaru, i u Hercegovini generalno, svjetlost prije probudi Ivu Andrića, nego zvuk. E sada …

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Ministre,  nisam mislio na tu interpretaciju, već

Ministar Mutabdžija: Molim Vas da me ne prekidate! Energija kojom se bude ljudi u Hercegovini, pa i u Mostaru, jednaka masi (u kilogramima) spavača i brzini svjetlosti na kvadrat. Mislim nisam ja to izmislio, već Ajnštajn. Vidi se da se niste maknuli iz Banjaluke!

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Mislite da je to bilo primjereno reći pored svega što je Šantić napisao?

Ministar Mutabdžija: Kako nije molim vas, pa neću valjda recitovati „Eminu“? Citirati među Hrvatima i Bošnjacima Andrića, usred Mostara, je vrhunac patriotizma.

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Složiću se sa vama da to jeste patriotski. Osim što tako promovišete Andrićgrad i naš turizam u Federaciji BiH vi podjebavate i naše protivnike.

Ministar Mutabdžija: Bravo kolega, zato sam i ministar.

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Ipak mi se čini da moramo da smislimo neko alternativno objašnjenje u slučaju da budu tražili pojašnjenje izjave.

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Nema problema, smisliću ja neku opasnu interpretaciju.

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Neka govori o identitetima, znate ide popis i moramo im dati do znanja da oni nisu oni, već da su mi. I da zbog toga moraju da osjećaju grižu savjesti. Naravno moramo im reći da je Bosna i Hercegovina ovakva neodrživa, dok sa tri entiteta ima budućnost. Moramo im reći mnogo toga, ali nekako „uvijeno“, znate.

Ministar Mutabdžija: Sve to da kažem, a “uvijeno”.

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Da, da.

Nastade muk u kancelariji i….

Ministar Mutabdžija: Jel može ovako "Danas Mostar i nažalost mnoge druge sredine, nemaju takve ličnosti koje mogu podijeliti svoj identitet i sa drugima, a da ih svak' doživljava k'o svog. U tom kontekstu Andrićevo tumačenje Mostara i pozicije Šantića u njemu je iznad ovih okvira u kojima mi danas živimo"

Savjetnik sa odnose sa javnišću: Molim Vas ministre čašu vode.

Ministar Mutabdžija: Kolega, je li vam dobro?

Savjetnik sa odnose sa javnošću: Naravno, ovo što ste rekli me ostavilo i bez riječi i bez daha. Odoh da zovem ATV da snimimo ovo, samo vas molim da kada ovo govorite gledate u našu svijetlu budućnost.

Epilog:

  • Rezultati zadnjeg popisa pokazuje da je u Mostaru broj Srba različitih vjeroispovjesti porastao 18 puta.
  • Među mostarskim Hrvatima se zbog krize identiteta broj samoubistava uduplao.
  • 5000 mostarskih Bošnjaka želi da se vrati vjeri pradjedovskoj.
  • Na lokalnim izborima u Mostaru najviše glasova za gradonačelnika je dobio Emir Kusturica, iako se nije ni kandidovao.
  • Desilo se čudo, broj turista koji dolaze u Andrićgrad je nadmašio broj turista koji dolaze u Međugorje.
  • U Republici Srpskoj tiraž knjiga Ive Andrića premašio tiraž Vladike Nikolaja.
  • Goran Mutabdžija dao ostavku na mjesto ministra u Vladi Republike Srpske i postao životni trener (life coach) i vegetarijanac. Susreo sa sa Dalaj Lamom i utonuo u metafiziku.
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog