Dragan Čavić

Otvoreno pismo Rajku Radovanoviću, direktoru RTRS-a

Poštovani gospodine direktore,

S pažnjom sam pročitao intervju kojeg ste dali dnevnim novinama PRESS RS dana 26.11.2013.godine.

Neke od konstatacija koje ste iznijeli za mene su šokantno saznanje da ste, ne samo moje više puta javno iznesene tvrdnje već i slične tvrdnje brojnih drugih javnih osoba kao i građana, potvrdili upravo Vi, sada kada ste imenovani za direktora javnog servisa svih građana Republike Srpske.

Apsolutno se slažem sa vašom konstatacijom da su godinama u RTRS napušteni profesionalni novinarski standardi i cijenim, ali još uvijek ne mogu sa sigurnošću da vjerujem u temeljnu promjenu koju ste nagovjestili u uvodu intervjua riječima : „Radio televizija Republike Srpske vraća se profesionalnim novinarskim standardima...

Vaša uloga će biti najvažnija u našem vjerovanju, ili nevjerovanju , u javno obznanjenu namjeru da će se u RTRS-u vratiti profesionalni novinarski standardi.

U nekoliko navrata proteklih godina mog parlamentarnog rada u funkciji izabranog narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske,ali i kao bivši Predsjednik Republike Srpske, i predsjednik jedne parlamentarne stranke , javno sam optužio ranije rukovodstvo i urednike informativnog programa RTRS da se nalazim na njihovoj „crnoj listi“ jer su potpuno ignorisali, ne samo naše političke stavove, već i samo postojanje.

Doživljavao sam da se u informativnom programu RTRS objavi reakcija nekog od aktera političke scene iz vladajuće stranke SNSD (kojoj i vi pripadate) na neki moj politički stav, a da mi pritom ne bude omogućena reagovanje na stav koji je izazvao predmetnu reakciju.

Još češće sam doživljavao teške optužbe iz usta režimskih funkcionera vladajuće stranke, objavljivanih u informativnim emisijama RTRS, a da mi pritom nije ni ponuđena, a kamo li pružena prilika na odgovarajuću javnu reakciju.

A ignorisanje praćenja rada i faktičkog postajanja parlamentarne stranke na čijem sam čelu je posebna vrsta diskriminacije na koju sam nedavno ukazao u pismu koje sam takođe uputio na adresu urednika Informativnog programa. Treba li reći da je i ova reakcija ostala bez adekvatnog odgovora iz Javnog servisa svih građana Republike Srpske?

Sve pomenuto ste praktično i potvrdili kao praksu dosadašnjeg rukovodstva RTRS riječima:

„Nezamislivo je da se u `Dnevniku 2` iz dana u dan ne poštuje elementarno pravilo druge strane. Nezamislive su "crne liste" kojih je posljednjih godina na RTRS-u bilo previše......

Postojale su `crne liste` na kojima su s vremena na vrijeme bile javne ličnosti i iz opozicije i pozicije, kao i neke parlamentarne i vanparlamentarne političke partije. Imali smo parlamentarne stranke iz opozicije ili, recimo, ministre u Vladi RS koje nismo pratili u `Dnevniku 2`, što je nezamislivo kad pričamo o bilo kakvim profesionalnim standardima. Da ne bude zabune, te liste su pravljene unutar kuće i nigdje drugde. Promijeniti takvo stanje nije samo profesionalna nego i civilizacijska potreba.“

Budući da ste iznijeli stavove o doskorašnjoj uređivačkoj politici RTRS, koji su slični kvalifikacijama o uređivačkim politikama javnih servisa diktatorskih država u kojima su novinari “samoinicijativno“ pravili crne liste kako bi se dodvorili vladarima,ostaje da vidimo hoćete li zaista promjeniti ovakvo stanje, kako ste ga hrabro i objektivno opisali.

Jedna Vaša konstatacija iz pomenutog intervjua posebno zabrinjava :

„Nezamislive su `crne liste` kojih je posljednjih godina na RTRS-u bilo previše.“

Može li , gospodine Radovanoviću , po profesionalnim novinarskim standardima uopšte biti previše„crnih lista“, i ostaje otvoreno pitanje hoćete li Vi potpuno eliminisati „crne liste“ ili ćete samo smanjiti njihov broj na Vama podnošljiv nivo, ili će one, pak, i dalje egzistirati?

U objektivnom novinarstvu i po profesionalnim novinarskim standardima „crnih lista“ ne može biti ni previše ni premalo - jednostavno ih ne smije ni biti.

Istovremeno, optužba da su postojale „crne liste“ ne može se zaustaviti samo na konstataciji.

Zahtijevam od Vas da javno objavite ko je sve bio na „crnim listama“ RTRS i ko su osobe koje su ih sačinjavale, te koliko je diskriminacija po tom osnovu trajala.

Kada to objavite, bilo bi demokratski i moralno da se u ime javnog servisa izvinite svima onima koji su bili diskriminisani ranijom uređivačkom politikom “crnih lista“ a da oni koje su te liste sačinjavali budu zakonski sankcionisani od strane medijske kuće u kojoj su bili zaposleni, kao i od osoba i organizacija koje su se nalazile na tim „crnim listama“ .

Podsjećam Vas na izričitu zabranu diskriminacije propisanu Ustavom Republike Srpske, brojnim zakonima kao i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Takođe, ovom prilikom izražavamo zabrinutost da je uopšte postojala praksa da se informativno-politički program uređuje izvan uređivačkog kolegijuma RTRS , čak i telefonskim pozivom , što ste potvrdili riječima:

Javna je, recimo, tajna da je `Dnevnik 2` i dobar dio informativno-političkog programa uređivao telefonom neko ko ne radi u ovoj kući.“

Ako stvarno i iskreno želite promjene uređivačke politike RTRS, morate javno objaviti ko su osobe koje su imale toliki uticaj na uređivačku politiku Javnog servisa, a da ne govorimo o tome da u budućoj praksi ta pojava mora biti potpuno eliminisana.

U nastavku Vašeg intervjua precizirali ste i ovo :

Ne može Javni servis u nekim stvarima da liči na političku partiju, privatno preduzeće ili nevladinu organizaciju. Praksa da Javni servis funkcioniše po principu poluprivatnih i rodbinskih veza biće po svaku cijenu promijenjena.“

Ovaj dio Vaše izjave dodatno naglašava citiranu tvrdnju da je u uređivačkoj politici informativno-političkog programa RTRS, vladalo neformalno ali potpuno autoritativno privatno porodično uređivanje programa locirano izvan Javnog servisa.

Gospodine Radovanoviću,

Ovaj Vaš javni istup predstavlja hrabar iskorak ka boljem sutra Radio-televizije Republike Srpske, ukoliko Vaša namjera postane praksa i potvrda onoga što ste juče javno promovisali.

Očekujemo od Vas da iznesene teške optužbe na račun Vaših prethodnika koji su RTRS-om upravljali svih prethodnih godina sankcionišete na zakonom predviđeni način i da hitno promjenite raniju praksu koju ste opisali kao neprofesionalnu, pristrasnu, diskriminirajuću i pod uticajem neformalnih centara moći van Javnog servisa.

Iako ste na čelu RTRS-a već skoro mjesec dana, moram primijetiti da očekivane promjene u tom smislu nisu evidentne u uređivačkoj praksi informativno-političkog programa, što ne znači da se te promjene u duhu Vaših najava neće desiti u skoroj budućnosti.

Ako se, pak, promjene u RTRS zaustave na Vašem jučerašnjem intervjuu ,a bude nastavljena ranija praksa, te ako zvanično od Vas ne saznamo ko je bio na „crnim listama“, ko ih je sastavljao, ko je izvana uređivao program RTRS, neće biti nade za građane Republike Srpske da će u vrijeme vlasti kojom rukovodi SNSD, Radio televizija Republike Srpske biti nestranačka, nepristrasna i objektivna, već sve suprotno od toga.

Nažalost, ukoliko ne ostvarite ono što ste građanima RS obećali u jučerašnjem intervjuu, Radio televizija Republike Srpske će i dalje biti režimska i sa niskim rejtingom gledanosti.

Prema Vašim aktivnostima cijenićemo iskrenost Vaših namjera, a u to ćemo se uskoro uvjeriti.

S nadom u ostvarenje Vaših profesionalnih, stručnih i novinarskih namjera srdačno Vas pozdravljam!

 

S poštovanjem,
Dragan Čavić

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog