Cara Dara

Zemlja pretvrda, a nebo previsoko

Prosto mi nije svejedno pisati ovaj post da se ne bih urekla. Nije to što sam ja sujevjerna već čisto zato što živimo u državi u kojoj je sve moguće. Evo, npr. ja živim u Republici Srpskoj, posebnom entitetu koji je dio Bosne i Hercegovine. Živim u državi čija je organizacija smrt za studente koji spremaju ispite koji se tiču državnog uređenja…ali to nije najcrnje. Najcrnje je što zbog tog državnog uređenja i neusklađenosti zakona ispaštaju ljudi, tačnije žene.

U Sarajevu su u toku protesti zbog visine porodiljskih naknada. Ženama je došlo do guše. Ali nije to tema ovog posta. Čisto se poklopilo. Priča ide ovako:

Prije par dana prijateljica me zvala da me pita šta joj potrebno od dokumentacije da dostavi svojoj firmi prilikom odlaska na porodiljsko kako bi ostvarila pravo na novčanu naknadu. Zaposlena je, prijavljena, neće dobiti otkaz zbog trudnoće (ovo je toliko normalno u privatnom sektoru da se mora naglasiti kao posebna okolnost), dakle, samo joj ostaje da rodi svoju bebu i uživa u majčinstvu.

Malo sutra.

Ja, kao neko ko je strukom dosta blizak ovoj problematici, sam se čudom čudila njenom pitanju. Deset minuta smo pričale a ja sam jedva uspjela shvatiti o čemu se radi jer mi nije bilo jasno zašto služba računovodstva iz njene firme ne vodi brigu o tome.

Glupa ja.

U čemu je problem?

Problem je u tom što firma koja ima sjedište u Federaciji BiH, a posluje u Republici Srpskoj bez prijavljene poslovne jedinice u RS, nema načina da brine o svojim porodiljama koje imaju mjesto prebivališta u Republici Srpskoj. U slučaju postojanja poslovne jedinice, doprinosi se onda uplaćuju gdje treba, u ovom slučaju u Fond dječije zaštite i porodilja je zbrinuta. Međutim, ne znam kako, postoje i firme sa sjedištima u Federaciji koji poštuju prava radnika po svim pitanjima ali im neusklađenost zakona, onemogućava brigu o porodiljama. Kako posluju bez prijavljene poslovne jedinice na teritoriji RS, ne znam. Vjerovatno je i to neka rupa u zakonu ili akoje u pitanju jedna radnica, kao u ovom konkretnom slučaju, ne smatraju je dovoljnim razlogom za to.

Zaključak: redovno zaposlene, što se kaže, prijavljene žene u ovakvim firmama, jednostavno ostaju bez naknade za porodiljsko. Da. Od svog posla za vrijeme trajanja porodiljskog nemaju ništa.

Evo, napokon, mogu još jednom da kažem da je pored svega dobro što živim u RS. Zašto?

Porodiljsko odsustvo u Republici Srpskoj

Zato što po Zakonu o radu porodiljsko odsustvo traje neprekidno godinu dana, a za blizance, svako treće i sledeće dijete 18 mjeseci.

Žene za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva imaju pravo na naknadu u visini prosječne plate koju je ostvarila zadnja tri mjeseca prije odlaska na porodiljsko odusustvo. Poslodavac u RS je dužan da plati naknadu za prvi mjesec odsustva, a narednih 11 mjeseci naknadu isplaćuje Javni fond dječije zaštite RS.

Sretnice poput mene su imale privilegiju da ne dobiju otkaz jer su koristile i trudničko bolovanje.

To je sve moguće u Republici Srpskoj gdje se naknade za porodiljsko kreću u iznosu od 300 do 4000KM (izvor: Nezavisne novine).

Švicarska.

Porodiljsko odsustvo u Federaciji BiH

Poslodavci u Federaciji nemaju obaveza prema svojim radnicama. Za naknadu su zaduženi kantonalni budžeti i to ne svi kao npr. Posavski i Hercegovačko-neretvanski. Zakon koji reguliše naknade za porodilje je Zakon o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom i to je entitetski zakon sa kojimbi se trebali uskladiti kantonalni zakoni.

Skoro pa žalosno da se porodilje i porodice sa djecom svrstavaju u ranjivu i specifičnu kategoriju civilnih žrtava rata. Kad pročitate ostatak prava, vidjećete da su ove žene civilne žrtve mira.

Visine porodiljskih naknada variraju od kantona do kantona, kao i zakonske stope za isplatu naknade jer su i one usklađene sa kantonalnim propisima te se kreću od 50 do 90 % od prosječne plate.

Zakonski, porodiljama u RS i BiH je zajednička jedino dužina trajanja porodiljskog odsustva.

U skladu sa napisanim visina porodiljskih naknada u pojedinim kantonima iznosi:

Sarajevski kanton – 450 KM

Livanjski kanton – 810 KM

HNK i Posavski kanton – 0 KM

Apsurdistan.

Šta reći, koju poruku poslati?

Protesti koji se tiču visina porodiljskih naknada u Federaciji su sasvim opravdani i očekivani iako se tiču samo dijela problema. Molim i nadam se da će žene iz Republike Srpske pokazati solidarnost i podršku na koji god način mogu ženama iz Federacije. Ako zbog medijskog i političkog ispiranja mozga ne vide razlog da to urade zbog ženske solidarnosti i boljeg života naše djece, a onda bar zato što će im se možda sestra, kuma, prijateljica iz Republike Srpske zaposliti u firmi iz Federacije u kojoj će imati super platu…dok ne zatrudni. Blago nama.

Preuzeto sa: karadara.net

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog