Branislav Borenović

Južna Koreja, snaga i skromnost

Današnji susret sa liderom Južne Koreje, Kim Mo Sungom, inače predsjednikom vladajuće Seanuri partije, je bio fascinantan i pokazuje kako je ova zemlja uspjela. Iz sastanka koji smo imali, predsjednik Ivanić i ja, sa najjuticajnijim čovjekom jedne od najmoćnijih ekonomija svijeta mi govori nekoliko bitnih činjenica što potvrđuje pokazatelje o ekonomskoj moći i uspjehu. Južna Koreja ima populaciju od 50 miliona stanovnika (po broju stanovnika 25 zemlja na svijetu), od čega čak 12 miliona živi u Seulu, bruto domaći proizvod od 1 220 milijardi dolara (15 u svijetu), obim trgovine je čini sedmom svjetskom ekonomijom, a po proizvodnji mobilnih najjačom na svijetu (u 2012. proizveli su 450 miliona mobilnih aparata). Inače član je G20 grupacije, najjačih svjetskih ekonomskih sila. Parlament broji 300 poslanika od čega vladajuća stranka ima 158, a aktuelna predsjednica Koreje, Park Gu Haj je izabrana kao kandidat ove stranke.

Na sastanku lider J. Koreje je pokazao da je izuzetno pripremljen za sastanak sa predsjednikom Predsjedništva jedne objektivno minijaturne zemlje kakva je Bosna i Hercegovina u odnosu na Južnu Koreju. Sve je znao o Ivanićevoj karijeri, dosta o regionalnih evropskim izazovima, ‎ali I o majskim poplavama. Na pitanje o mogućnostima organizovanja jedne privredne delegacije koja bi posjetila RS i BiH vezano za investiranje i otvaranje proizvodnih pogona veoma kulturno, znajući na veličinu i tržišni potencijal BiH, je ukazao na potrebu zajedničke inicijative koja bi išla sa prostora cijelog Balkana prema korejanskim institucijama pitajući da li ima jedna privredna organizacija koja objedinjava sav prostor Zapadnog Balkana. Što je sasvim razumljivo i opredjelju nas da se više moramo regionalno povezivati i sarađivati prema vani. Nezaobilazno je bilo pitanje o našim razvojnim potencijalima ali i turizmu jer sve više njihovih turista dolazi na područje exYU,posebno na jadransko primorje‎.

Interesantno je bilo pitanje promjene imena stranke koju su uradili na zahtjev mlađih ljudi te su prije 2 godine promjenili ime iz GNP-Velika nacionalna partija u Seanuri partiju (seanuri inače znači 'novi svijet' ili 'nova nacija') što se pokazalo potpuno opravdanim. Sva ta profesionalnost, informisanost ali i smirenost i korektnost pokazuje koliko se ovdje ozbiljno prilazi svakom poslu, a o tome koliko su generalno svi kulturni, susretljivi, vrijedni ne treba trošiti riječi. Sve dobre vrline, prije svega ponašanje u snazi i moći, kao i skromnost, su pokazali u ovih par dana boravka.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog