Marko Knežević

Trn u oku – Savjet ministara BiH

Nakon mnogo vremena, mnogo obećanih i slaganih rokova – dobili smo ga. Oformljen je novi saziv Savjeta ministara BiH. Zadatak da bude bolji i efikasniji od prethodnog nije težak, jer prošli je uglavnom radio – ništa, sem političkih previranja, podmetanja i promjena vladajuće većine. Ali mogu li to ovi ljudi:

- Denis Zvizdić, predjedavajući, arhitekta, možda je trebao isplivati u preiodu velike poslijeratne obnove, ali eto, uvijek se za arhitekte nađe posla. Zanimljivo je da zna raspolagati budžetskim novcem, pa mu je Sarajevski kanton, čiji je premijer bio, stipendirao postdiplomske studije.

- Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora, predsjedavajući prethodno spomenutog najnesposobnijeg Savjeta ministara u BiH istoriji, prepoznatljiv po minđušama, a pomenut od strane Kemala Čauševića i kao jedan od nalogodavaca kriminala u Upravi za indirektno oporezivanje.

- Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, pravnik, zapamćen po mnogo čemu, od afere orao i izvoza oružja za Irak, preko špijuniranja SFOR-a do obustave izvoza mlijeka iz BiH na tržište EU. Možda je učio iz grešaka?

- Marina Pendeš, ministar odbrane, kao vojni inženjer bila je kvalifikovana za kantonalnog ministra prostornog uređenja, obnove i povratka u Srednjebosanskom kantonu, a kao perjanica HDZ-a na tom terenu u dva navrata nije dobila povjerenje sugrađana za PS BiH, ali sad će joj  zanimljiv budžet za nezanimljive aktivnosti biti na raspolaganju.

- Semiha Borovac, ministar za ljudska prava i izbjeglice, vječni birokrata, koja je 780.000 KM platila izradu dokumenta instituciji koja sa tom problematikom nema nikakve veze.

- Igor Crnadak, ministar inostranih poslova, ekonomista, bez diplomatske akademije, poznat kao stručnjak za popunjavanje formulara.

- Josip Grubeša, ministar pravde, profesor rimske kulture i latinskog jezika, što ga čini idealnim ministrom, jer bez rimske kulture i latinskog jezika ne bi bilo ni pravde.

- Dragan Mektić, ministar bezbjednosti, krimilanista, predstavnik obavještajnih struktura u novoj izvršnoj vlasti BiH, jer kakva bi to vlast bez udbe bila.

- Adil Osmanović, ministar civilnih poslova, profesionalni političar, na raznim visokim pozicijama od rata na ovamo i uradio je  - ništa.

- Slavko Matanović, ministar saobraćaja i komunikacija, vojnik, pilot, anglističar i ko zna šta još, pokazaće vrijeme, ali i najavljeni novi protesti prevoznika.

Na početku sam rekao da nije teško biti bolji od prethodnika, ali... Mi uvijek znamo za gore, a optimizam ovdje više ne stanuje.

 

                                                                                                                 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog