Koje posljedice na RS i njenu vlast predstavlja kupovina poslanika

Juče je opozicija u RS javnosti predstavila rezultate forenzičkog ispitivanja autentičnosti audio snimka o kupovini poslanika u NS RS. Rečeno je da je sigurnost u autentičnost snimka veća od 95%, no šta to u stvari znači za institucije RS i koje su političko – pravne posljedice ove činjenice? 

Naime, demokratski sistemi u cijelom svijetu se baziraju na pretpostavkama praktične nemogućnosti neposrednog odlučivanja cjelokupnog naroda (tehnički je nemoguće da narod neposredno glasa o svakoj državnoj odluci), pa se stoga organizuju periodični izbori gdje narod bira svoje političke predstavnike koji odlučuju umjesto njih. To znači da im narod daje legitimitet da u parlamentu donose odluke u njihovo ime sve do sljedećih izbora. Stoga, oni (makar u teoriji) nisu iznad naroda, nego bi trebali biti sluge naroda.

Međutim, kakve su političke posljedice kada se pokaže da je volja naroda zanemarena i da je vlast došla na tu poziciju političkom korupcijom? To u ovom konkretnom slučaju znači da parlamentarna većina u prethodnih skoro godinu dana u stvari nije imala niti legalitet, ali niti legitimitet naroda, te da je stoga svaki zakonski i podzakonski akt koji je usvojen u ovom periodu nevažeći, iz prostog razloga što nije bio usvojen većinom narodnih poslanika, nego zahvaljujući političkoj korupciji i pervertiranom sistemu odlučivanja.

Pojednostavljeno, poslanici “većine” koji su glasali u NS RS prilikom svakog usvajanja zakona, u stvari nisu predstavljali većinu naroda, nego manjinu. Većina je obezbijeđena korupcijom i takva većina u stvari ne može predstavljati institucije RS.

Ovakva manipulacija izbornom voljom građana narušava cjelokupan politički sistem Republike Srpske, jer to u praksi znači da mi živimo u svojevrsnom bezvlašću skoro godinu dana i imamo sasvim legitimno pravo da otkažemo poslušnost vlastima, jer su vlasti otkazale poslušnost narodu. Ovakav razvoj situacije bi mogao voditi u anarhiju!

U teorijskom smislu, najpravilnije bi bilo ponovo organizovati izbore, da bi narod ponovo dao pristanak političkim predstavnicima da donose odluke u ime njih svih, a odgovorni bi morali biti krivično gonjeni i adekvatno sankcionisani. U suprotnom, čitav ovaj politički sistem u okviru kojeg (ne)funkcioniše RS zapravo nema smisla, kao ni ova naša “demokratija”. Mada, jasno je svima da mi ionako ne živimo u demokratiji (to valjda nema potrebe da objašnjavam).

Zašto mi se čini da mi gore navedeni scenario ipak nećemo dočekati?... Vlast će i dalje da se pravi luda, opozicija će i dalje samo da mlatara rukama, a uhljebljeni će u veoma udobnim funkcionerskim foteljama da se smiju budalama. I to milion i trista hiljada budala…

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog