Ako Dodik ne održi referendum do izbora u Srbiji, referenduma neće ni biti

U srbijanskoj javnosti se spekuliše da bi datum održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji mogao biti 24. april. Ali, bili izbori tada ili nekog drugog datuma, Dodik ima tačno toliko vremena da raspiše famozni referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, ako uopšte i želi da ga raspiše. 

O čemu se radi? Pa jasno je da Srbija ne podržava potencijalni referendum u Srpskoj, što se može vidjeti iz svake izjave koju su o ovoj temi dali zvaničnici sa desne strane Drine. Ni u jednoj jedinoj se ne vidi entuzijazam i eksplicitna podrška političara iz Srbije najavljenom referendumu.

Ali, zašto je onda period do izbora najbolji trenutak?

S obzirom da će Srbija ući u predizbornu kampanju, i iako je jasno da će stranka sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića ponovo ostvariti ubjedljivu pobjedu, Vučić želi da ostvari što je moguće bolji izborni rezultat, kako bi mogao neometano vladati do 2020. godine. I to je sasvim normalno i očekivano. Stoga mu nije potrebna nijedna afera u kojoj bi se mogao zamjeriti RS.

Najnovija istraživanja su pokazala da Vučić ima više nego plebiscitarnu podršku politici koju sprovodi prema Srpskoj. U stvari, podrška naroda prema toj politici je nevjerovatnih 92 odsto, što znači više nego prema nacionalnoj politici koju Vučić sprovodi nad sopstvenom zemljom. Zbog toga bi se svaki, pa i najmanji sukob sa RS u srbijanskoj javnosti mogao veoma negativno percipirati i odraziti na biračko tijelo, odnosno na broj glasova SNS-a na predstojećim izborima. Vučić po svemu sudeći neće toliko rizikovati.

Sve ovo navodi na zaključak da je za predsjednika Republike Srpske, koji će biti lišen ogromnog opterećenja ili eventualne intervencije beogradskih zvaničnika, najbolje da referendum raspiše do vandrednih izbora u Srbiji. To je trenutak kada može očekivati da mu se kockice približno poklope, jer mu se do sada nikako nisu poklapale. Kec na desetku!

Ali, isto tako, ako Dodik ne raspiše referendum do sprovođenja izbora, biće jasno da ga neće ni raspisati, te da je ovo samo još jedna u nizu političko – avanturističkih igrica našeg predsjednika. Podsjećam da se objava odluke o referendumu u Službenom glasniku Republike Srpske još uvijek iščekuje, a i da predsjednik u posljednje vrijeme barata i novim referendumom, ovoga puta o Danu RS. Ne zna se više koji po redu referendum koji nije održan. Predsjednik je pravi šampion u tome!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog