Vlada RS i zvanično priznala da su privatni fakulteti “slabiji” od državnih

Prijedlog strategije obrazovanja Republike Srpske za period 2016.-2021. godine, koji je Vlada Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici, predvidio je ukidanje studijskih programa medicine, prava i pedagogije na privatnim fakultetima u Srpskoj.

Postavlja se pitanje: ZAŠTO?

Da li je razlog ukidanja studijskog programa medicine taj što vlada ne želi da neko sa privatnog fakulteta liječi ljude odnosno učestvuje u spašavanju ljudskih života? Da li je to rizik za za društvo?

Da li vlada ne želi da neko sa privatnog fakulteta učestvuje u onom najvažnijem, elementarnom obrazovanju našeg stanovništva? Da li je to rizik za društvo?
Da li je rizik da neko sa privatnog fakulteta učestvuje u donošenju zakona i pravnom sistemu RS uopšte?

Ukoliko Vlada Srpske smatra da ovo nisu razlozi njihove odluke i kontroverzne strategije, treba takođe da zna da ne postoji više niti jedan jedini logički razlog i opravdanje ove odluke. U stvari, vlada se našla u bezizlaznoj situaciji: Ako već smatra da su navedeni razlozi ti zbog kojih je donijela odluku o zabrani studijskih programa medicine, prava i pedagogije na privatnim fakultetima, onda je očigledno da smatra da su kriterijumi na privatnim fakultetima mnogo manji nego na državnim. Tj. da privatni fakulteti kao takvi ne podliježu kriterijumima visokoškolskih ustanova.

Ovim se implicitno priznaje naučna diskutabilnost privatnih fakulteta, a najodgovorniji za tako nešto je opet Vlada RS, zato što tu materiju, iz ko zna kojih razloga, nije regulisala na adekvatan način i na vrijeme.

To dalje uzrokuje problematičnost diploma i nestručnost ljudi koji su završavali ove fakultete.

Sa druge strane, ako vlada smatra da privatni fakulteti ispunjavaju sve kriterijume, koji razlog zabrane može postojati? Onda time eksplicitno narušava ljudska prava, a demokratija naprasno biva izrugljivana. Kako neko može zabraniti otvaranje visokoškolskih ustanova, tačnije nekog od studijskih programa, ako ustanova i studijski program ispunjavaju sve uslove propisane zakonom?

Vlada Srpske se dovela u lose – lose situaciju. Potezom navedenim u svojoj strategiji priznaje ili da je vodila katastrofalnu politiku u oblasti “privatnog” obrazovanja, ili da je vlada diktature i tiranije. Manje zlo je ovo prvo, tako da se nadam da je ipak katastrofalna politika u pitanju. U tom slučaju, i opravdavam ovaj potez vlade, jer zabrana na kraju krajeva predstavlja manje zlo.

Sasvim sigurno niko ne želi da ga liječe neznalice i nesposobni, poluobrazovani kadar koji je iznjedrila bezobzirna i diletantska decenijska politika visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog