Izdajnici kod Dodika

U instituciji predsjednika Republike Srpske ogleda se jedinstvo naroda i društva ovog entiteta. Neko će reći da je poziv predsjednika Republike Srpske upućen svim parlamentarnim partijama u RS (a samim tim i na bh. nivou) pokušaj predsjednika da ujedini sve relevantne predstavnike oko jednog cilja – očuvanja Dana Republike. 

Ali, da li je sve baš tako?

Prvo, s obzirom da je njen predsjednik, Dodik ima ustavnu, zakonsku i moralnu obavezu da čuva Republiku Srpsku. Ali, kao što iz samih njegovih izjava možemo vidjeti, postavlja se pitanje da li se RS čuva u sadejstvu sa izdajnicima te Republike?

Sinoć je isti taj Dodik u emisiji Pečat na RTRS-u eksplicitno izjavio: ''Ovaj narod mora da zna da je Mirko Šarović izdajnik i neprijatelj Republike Srpske.''

Poznate su i Dodikove izjave o svim predstavnicima Saveza za promjene, koje Savez opisuju kao „izdajnički faktor“.

I tu dolazimo do ključnog pitanja: Šta predsjednik Republike Srpske radi sa onima koji, po njegovim riječima, djeluju protiv same RS? Da li je pametan potez tražiti jedinstvo sa političkim izdajnicima? Uvijek se znalo da „ako sa đavolom tikve sadite, o glavu vam se razbijaju“. Pa što onda to predsjednik radi? Zašto želi da se udruži sa izdajnicima? Da li i on želi da izda Republiku? Da li možda postoji neki drugi cilj?

Na kraju krajeva, Dodiku i nije potrebna opozicija da sprovede bilo koju odluku, osim one kojom se mijenja ustav. Sve druge odluke zahtijevaju natpolovičnu većinu u NS RS, osim odluka vezanih za izmjenu ustava koje zahtjevaju 2/3 većinu. A referendum je očigledno postavljen na dnevni red kako se ustav ne bi mijenjao...

Kada i ovu činjenicu uzmemo u obzir, ne možemo a da se još jednom ne zapitamo: Zašto se Dodik ujedinjuje sa izdajnicima, kada mu oni, na kraju krajeva, nisu čak ni potrebni? S obzirom da postoji opštenarodni konsenzus oko očuvanja Dana Srpske, referendum i ako se održi, biće pro forma.

Ako pak Dodik ima iskrenu želju za očuvanjem Srpske, to onda govori i da predstavnici Saveza za promjene nisu izdajnici. Jer, ako ima istinsku želju, ne bi se valjda ujedinjavao sa takvim? Prosto ne postoji smisao.

Kao veoma vješt makijavelistički političar, predsjednik se služi političkim trikovima u nadi da će mu to donijeti političke poene. I donosi za sada. I tako će biti dok narod ne počne temeljnijie razmišljati. Ili dok mu neko temeljno ne objasni.

I da, predstavnici SDS-a nakon silnih Dodikovih uvreda, neće prisustvovati  današnjem sastanku. Izgleda da je i njima izrasla kičma...

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog