Budžet je likvidiran, slijedi rezanje penzija, plata...

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na tribini „Riječ predsjednika“ koja je održana sinoć u Trebinju, izjavio je da će budžet biti likvidan u narednim sedmicama. Nisam siguran, ali izgleda da je predsjednik mislio likvidiran, a ne likvidan. Para jednostavno nema!

Više ne vrijedi postavljati pitanja o novcu od privatizovanog telekoma, rafinerije, PDV-a itd. Kakav god odgovor da se dobije, to neće promijeniti situaciju. Para jednostavno nema!

A situacija je sljedeća: Ukoliko novac od MMF-a ne zakuca na trezor Srpske, slijedi veoma brzi kolaps. I to u narednih godinu dana, neki će reći i mnogo prije. Vlada pokušava da sa Srbijom dogovori kupovinu trezorskih zapisa, s obzirom da domaće banke niti mogu niti žele dalje pomagati budžet. Nesigurno je. Para jednostavno nema!

Neurotična situacija oko klirinškog duga potvrđuje tezu da je Vladi RS očajnički potreban novac, koji uzgred, još nije ni na pomolu. To je politika: potroši novac prije nego što dođe. I većina građana RS to radi. Iz nužde, jer drugog rješenja nemaju. Para jednostavno nema!

Šta će se poslije desiti?

S obzirom da para nema, moraće se praviti rezovi. Prvo periferni, a onda i oni od kojih zavisi život običnog čovjeka. A to su plate, penzije i socijalna davanja. A onda će protesti koji će se održati 14. maja djelovati kao kap u moru nezadovoljstva. Ljudi će se s pravom pitati gdje je njihov zarađeni novac. Ali, para jednostavno nema!

Još jedno pitanje koje se nužno nameće je: Kako smo od situacije gdje su premijerka, ministar finansija i predsjednik RS samouvjereno tvrdili da je budžet u potpunosti likvidan i da nema nikakvih problema, došli u situaciju da će budžet sigurno biti likvidan narednih sedmica. SEDMICA! Para jednostavno nema!

Podsjećanja radi, visoki funkcioneri su ove optimistične izjave davali do prije samo nekoliko mjeseci. Ali budžet nije u problemu posljednjih nekoliko mjeseci. To je problem koji je evoluirao godinama. Ali dosad je imao ko da to isfinansira. MMF. Njega više nema, a samim tim ni para jednostavno nema!

Ali, smatram da je dugoročno i bolje da ne dobijemo taj novac, jer će jedino bankrot prisiliti Vladu da se počne ponašati odgovorno, da sreže nepotrebne troškove, da umanji administracijsku aždaju koja je isisala sav novac poreskih obveznika. Što se prije to desi, veće su nam šanse da se oporavimo. Čini mi se da bi novac MMF-a Srpskoj samo prolongirao (jedna od omiljenih premijerkinih riječi) patnje i samo napravio veći dug koji bi svi kasnije morali da vraćamo. Ali, mnogo, mnogo duže, jer bi u tom slučaju dug bio mnogo, mnogo veći. A para jednostavno nema!

Ipak, ne treba sumnjati da će Dodik dati sve od sebe da sačuva kakvu – takvu likvidnost do izbora. Možda i uspije, možda i ne uspije. Vidjećemo. Ali, jasno je da je ekonomski sunovrat zakucao na vrata. Ministri, premijeri, predsjednici i direktori će se lako oporaviti. Ali, šta ćemo svi ostali?

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog