Usta’ Kolinda - ustaše svi

Dobro, ne baš svi. Tačnije, jedna fragmentirana manjina koju ujedinjuje jedan faktor, a to je ustaštvo. Iako je Hrvatska država demokratska država, veoma lako je sebi dopustila da umjesto demokratskog i liberalnog kalupa ponašanja, u prvi plan istakne fašistički kalup. Manjina je medijski izraženija od dominantne većine. Makar kada je o ustaštvu riječ. U stvari, toliko je izražena da su Francuzi i Nijemci zajedno napravili dokumentarni film koji govori o usponu (totalitarne) desnice u Evropi, a hrvatskom ustaštvu posvetili čitavih pola sata ovog filma. Da ne spominjem puštanje ustaških pjesama srednjoškolcima u Šibeniku, i to od strane crkvenih vjerodostojnika. Blago rečeno začuđujuće!

Moram priznati da, nakon što sam odgledao posljednjih pola sata dokumentarnog filma (dio o Hrvatskoj), prilično sam se uznemirio. Kadrovi su zaista potresni, gnusni, skoro pa nevjerovatni za 21. vijek. Ali, ko je to dozvolio i odakle uopšte eskalacija ustaštva na ulicama jedne demokratske zemlje, takoreći u srcu Evrope i Evropske unije.

I više nego jasno je da ovakvi nesrećni kadrovi ne bi mogli postojati u praksi niti doći u etar bez latentne ili manifestne podrške vlasti. Zašto se tako nešto ne dešava u Njemačkoj ili Italiji, zemljama koje su bile nosioci fašističke ideologije?

Sve je počelo od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović. Bivši pomoćnik sekretara NATO-a za javnu diplomatiju i ambasador Hrvatske u SAD-u, dolaskom na mjesto predsjednika očigledno je promijenila i demokratsku orijentaciju, te krenula otvoreno da koketira sa ustaštvom, dolazi na ustaške manifestacije i razdragano pjeva i igra uz ustaške pjesme. To je hrvatskom narodu počelo da uliva hrabrost i da govori da su ovakve stvari ispravne. Jer, slijedeći primjer predsjednika, zaista se dobija takav utisak.

Nakon toga, kada dobije prijekor EU zvaničnika, Kolinda izađe i kaže da je NDH sramota za Hrvatsku. Pa čekajte gđo Kitarević, šta je ono što vi zaista želite. Nekako ste kontradiktorni, je l' da?

Nakon preuzimanja većine u parlamentu, HDZ nastavlja sa svojom politikom ekskluzije manjina. Produžena ruka totalitarnog kalupa. Prvi put se i jasenovačka komemoracija pravi u duhu ograđivanja od trenutne vlasti. Tako smo imali i dvije komemoracije. Ali za HDZ to ne čudi mnogo. Pravo pitanje je zašto MOST to i dalje podržava? Dobijaju li oni osjećaj da tako dugoročno štete svom narodu? Pojavili su se kao pravo osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni, a završavaju podržavajući vlast koja i previše naginje udesno. Zbog čega? Šta je uzrok svemu ovome?

Hrvatska ima svoju zemlju, makar formalno je nezavisna i ne postoji objektivan razlog koji bi objasnio ovakvo ponašanje. Pa i Srbi su, takoreći, istrijebljeni. Hrvatska je jedna od etnički najčistijih zemalja u Evropi. Čemu onda tolika ksenofobičnost?

Zar nije vrijeme da se sve zemlje Balkana okrenu ka ekonomijama, a ne nacionalističko - šovinističkoj retrogradnoj ideologiji? Zar nije vrijeme da se svi političari, pa tako i hrvatski, okrenu ekonomiji, počnu da zapošljavaju svoje stanovništvo, dižu plate a smanjuju javne dugove. Najlakše je manipulisati osjećanjima stanovnika. A to se najčešće radi kada ne postoji ideja za sprovođenje ovog gore navedenog.

Koketiranje sa ustaštvom hrvatske vlasti može se objasniti jednom od dvije moguće stvari:

1) ili su hrvatske vlasti zaista proustaški orijentisane

2) ili smatraju da će manipulisanjem ustaškom ideologijom dobiti više pristalica, a samim tim i glasova na izborima

Ne zna se šta je gore.

Neće valjda čitav narod ispaštati zbog nekolicine neodgovornih i zaslijepljenih ljudi!

Niste vi za dom spremni. Za ludnicu ste vi spremni!

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog