Sve nelogičnosti protesta i kontraprotesta u RS

Šta nam pričaju, a šta misle vlast i opozicija? Šta zaista predstavljaju ovi protesti? Kakva je logika samih zahtjeva jednih i drugih?
Da počnem sa opozicijom.

1) U nedavnom intervjuu koji je Mladen Ivanić dao za Frontal, počasni predsjednik Partije demokratskog progresa, na postavljeno pitanje: „Možete li mi nabrojati tri opštine gdje je na vlasti SzP i gdje su učinjene bilo kakve reforme, npr. redukcija broja administrativnih radnika“, odgovara: „To ne znam, nisam pratio. Ali da budem pošten, sumnjam da bilo gdje ima neko veliko smanjenje broja zaposlenih. Ako su uspjeli zaustaviti rast birokratije, u ovoj fazi je i to dovoljno.“ Postavlja se pitanje: Kako nekome vjerovati da će zaista raditi posao koji se od njega očekuje i posao koji obećava da će raditi, ako u opštinama gdje je na vlasti ništa od toga nije napravio 4 godine unazad?

2) Zašto se u SzP-u nisu dogovorili da li je cilj protesta rušenje vlasti ili samo demonstracija nezadovoljstva? Iz nekih partija se čuje ovo prvo, iz nekih ovo drugo. Stavovi nisu artikulisani. Zna li se koliko će protesti trajati?

3) Da li se uopšte može vjerovati partijama koje su već ranije bile na vlasti, pa su smjenjivane zbog loših rezultata? Da li je ova alternativa jedina alternativa?

Kontramiting, organizovan od strane vlasti:

1) Miting se zove „Srcem za Srpsku. Stop izdaji!“, ali se u isto vrijeme kaže da će se miting otkazati ako opozicija otkaže proteste. Postavlja se pitanje, ako već vlast (prvenstveno SNSD) želi da zaustavi jedno takvo djelo kakvo je izdaja, zašto ostavlja mogućnost otkazivanja mitinga? U tom slučaju, miting bi se pod hitno morao održati, bez obzira na sve. Ili SNSD možda više mari za opoziciju, nego za Srpsku...

2) Na miting vlasti najavljen je dolazak ultradesničarskih (po nekima i profašističkih) političkih partija poput Slobodarske stranke iz Austrije ili Zavetnika iz Srbije. Savez nezavisnih socijaldemokrata je lijevo orijentisana (makar programski odnosno ideološki) politička partija. Zašto onda najavljena podrška dolazi od ultradesničarskih partija? Ili to ipak znači da svaka ptica svome jatu leti?

3) Zašto sekretar SNSD-a Luka Petrović nije, u najmanju ruku, smijenjen sa ove pozicije? Njegova katastrofalna izjava da su svi koji budu učestvovali u protestima opozcije izdajnici, nije dostojna ikakvog komentara. U rangu je one stupidne izjave Rajka Vasića, koji je nazvao studente kopiladima. Dovoljno je reći da će tim protestima prisustvovati i ljudi koji su davali dijelove tijela za RS ili oni koji su izgubili svoje najbliže.

4) Zašto uopšte kontraprotest isti dan? Zar to nije očigledan bezbjednosni rizik? Da li to predstavlja izlaganje svog stanovništva očiglednoj opasnosti? Ovo više liči na nešto što bi uradio Čaušesku, Milošević... Shvatate matricu?

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog