Kraj Saveza i posljednji čovjek

Izbori su završeni, rezultati su takvi kakvi su. Bez iznenađenja, iako su se mnogi nadali ponekom. Prije 15-ak dana, u posljednjoj rečenici koju možete pročitati ovdje, sve je rečeno, a izgubljeni u prevodu i dalje ne znaju da prevode.

Tako je lider SDS-a Mladen Bosić sinoć izjavio da „predstoji analiza poraza i da je upitno i njegovo predsjedavanje SDS-om“. To pokazuje da Bosić, još uvijek, ne samo da ne prevodi, nego se svojski trudi da izbjegne svaki pokušaj prevoda. Svog prevoda u političku istoriju SDS-a. Milorad Dodik je po ko zna koji put „presvukao“ opoziciju koja je danas, nakon deset godina opozicionog djelovanja, ponovo dotakla samo dno, samo što sada više neće ustati. Makar ne bez korjenite promjene, koja mora početi odlaskom lidera te tzv. opozicije.

Bosić je posljednji čovjek koji zadržava restrukturisanje i SDS-a i cijele opozicije, a narod je to prepoznao. Kako bi rekao predsjednik: „Narod ne može pogriješiti...“  Predsjednik je par puta kroz šalu govorio da njemu odgovara da Mladen Bosić bude na poziciji na kojoj je sad, samo što se, izgleda, nije šalio. U stvari je bio u potpunosti ozbiljan i to se vidi.

Tzv. lideru opozicije nije mjesto ni u kakvom liderstvu, stoga on nema više šta da analizira. Svaka njegova analiza posljednjih 10 godina je bila besmislena, jer nijedne izbore nije dobio, a postoje i osnovane sumnje da se baš njemu duguje i par poraza. Uostalom, koji to „lider“ sebe stavlja na kompenzacionu listu na izborima? Ako nije sposoban da u svojoj izbornoj jedinici kao predsjednik najveće opozicione partije izbori mandat, onda nije sposoban n iza šta drugo.  

Iako su iz Saveza za promjene negirali mogućnost dezintegracije, u tekstu koji možete pročitati ovdje, može se naslutiti tako nešto. Pravo čudo će se desiti ako SzP ostane složan bez drastičnog preslaganja kockica. Skoro nemoguće, jer „ekipa koja pobjeđuje se ne mijenja“, a ekipa koja gubi se mora pošto-po to promijeniti. Kako je SDS desetkovan u najvećem gradu Srpske, i ćorav bi vidio da nešto nije u redu.

Ono što je zanimljivo jesu izbori 2012. godine na kojima je opozicija zabilježila drastičan rast, ali oni bi trebalo da znaju da taj rast ne duguju svojoj sposobnosti i novim idejama, nego glasovima koji su bili protiv SNSD-a, a to je ogromna razlika. U prilog ove teze ide i činjenica da, od kada su preuzeli vlast u određenim opštinama i na nivou zajedničkih institucija BiH, bilježe konstantan pad u biračkom tijelu, jer je narod prepoznao da su „oni koji bi mogli doći gori od onih koji su sad“. U ovom slučaju to je SNSD.

Zašto je narod tako odlučio vrlo dobro znaju i Siniša Gatarić i Slavko Vučurević, koji su bahatim ponašanjem jedino uspjeli da otjeraju birače od sebe. Kritikujući Dodika pretvorili su se u Dodika. Samo što je Dodik mudriji od obojice zajedno. Ne smijem ni pomisliti šta bi se tek desilo da ovaj ubojiti dvojac  nalazi u Vladi RS.

Dakle, zbirno, narod je rekao da su oni koji su obavljali vlast na nivou BiH, u Gradišci, Srpcu, Prnjavoru, Trebinju i mnogim drugim opštinama, katastrofalni i po te opštine i po RS. Dali su prednost SNSD –u i tako poslali jasnu poruku posljednjem čovjeku: „Bježi odavde, čovječe! Alles caput!“  

Kompletna opozicija ipak može da bude srećna zbog jednog – dobro je da ovo nisu opšti izbori, pa će moći da se oporavi od udara, uz perfektnu strategiju. Više nemaju opštine po kojima mogu zapošljavati, ali imaju izbornu lekciju koju im je očitao SNSD. To nerijetko zna biti korisnije.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog