Zašto je poraz SzP-a na ovim izborima neuporedivo teži od SNSD-ovog 2012.

U javnosti u Republici Srpskoj, pogotovo onoj opozicionoj, zadnjih dana se pojavljuju komentari da nije sasvim jasno zašto je Mladen Bosić podnio ostavku na mjesto predsjednika Srpske demokratske stranke, jer po istoj logici je onda Milorad Dodik trebalo da podnese ostavku na mjesto predsjednika SNSD-a 2012. Tobože, zbog teškog izbornog poraza.

Međutim, da li je to tako?

Kao prvo, legitimitet Saveza za promjene u smislu učešća u vlasti na državnom nivou je bio upitan i 2014. godine, jer, podsjećam, NDP, PDP i SDS su na tim izborima ukupno dobili oko 262 000 glasova za Predstavnički dom PS BiH, dok je koalicija SNSD-DNS-SP dobila 311 000 plus 11 000 glasova SNS-a, koji je tada bio u koaliciji sa SNSD-om. Postizbornim dogovorima, koalicioni partneri iz FBiH su ipak odlučili da uđu u vlast sa Savezom za promjene, iako on nije predstavljao dominantnu volju naroda iz Republike Srpske.

Vraćam se na lokalne izbore 2012. Iako je SNSD tada dobio znatan broj načelničkih mjesta manje od npr. SDS-a (omjer je bio 17-27), to je bilo iz razloga nemara, nepažnje i osionosti Saveza nezavisnih socijaldemokrata, jer su u velikom broju opština na izbore izašli samostalno, a ne u koaliciji sa DNS-om i SP-om. Za razliku od njih, SDS je na te izbore izašao ispred koalicije Savez za promjene i svih partija koje su u istom savezu učestvovale, pa im je bilo dosta lakše.

Ono što je najbitnije za ovu argumentaciju je činjenica da i pored bitno manjeg broja osvojenih načelničkih mjesta, SNSD je ostao partija koja je uživala najveću podršku birača u Republici Srpskoj. Dobili su najveći broj glasova, pa je tako, uprkos samo 17 načelničkih pozicija, SNSD dobio najviše stranačkih glasova u čak 33 opštine, uključujući i Banjaluku. Gledajući kompletnu RS, SNSD je zadržao poziciju najjače stranke. U istoj Banjaluci, na primjer, na nedavno održanim lokalnim izborima, SDS je bio tek četvrta partija po snazi.

To znači da je 2012. i pored mnogo manjeg broja načelničkih mjesta, SNSD i dalje ostao dominantna partija u Srpskoj, stoga nije bilo razloga zašto bi se Dodik povukao sa mjesta predsjednika stranke, niti bilo koji drugi visoki funkcioner SNSD-a.

Razlog više je taj, što nije Dodik izgubio 6 izbora zaredom, nego Mladen Bosić. Na posljednjih šest izbora u RS, ni na jednim SDS nije odnio prevagu. Prevagu su odnijeli Dodik i SNSD.

Dakle, spinovi koje puštaju funkcioneri SDS-a jednostavno ne stoje, pa bi oni trebalo da se zapitaju i traže odgovorne ljude u svojim redovima, a ne da paušalno, bez imalo analize, u javnost iznose takve kvalifikacije.

Razlozi izbornog debakla SzP-a ogledaju se u neispunjenju obećanja borbe protiv kriminala i korupcije, nejedinstvu, neorganizovanošću, istom načinu vođenja opština (zbog kojeg su kritikovali SNSD) kao i prethodnici, nejasnog, odnosno neartikulisanog stava u Sarajevu, uskogrudnoj stranačkoj oligarhiji (naročito u redovima SDS-a) i drugim stvarima.

O tome bi trebalo da razmišljaju, a ne o Dodiku...

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog