Zašto Dodik laže o BDP-u i akcizama?

Narod vas je birao, što znači da imate odgovornost prema čitavom vašem narodu, dok vi smatrate da se vaša jedina odgovornost ogleda u podmirivanju stranačko-nesposobnog i neproizvodnog kadra. Vi ste predstavnici svih građana Republike Srpske, a ne samo SNSD-a, DNS-a ili SP-a. Tačka. 

Juče je u javnost izašla informaciju o novom zaduženju Srpske: „Republika Srpska planira da se zaduži za još 25 miliona maraka novom aukcijom dugoročnih obveznica koja će biti održana 1. novembra na Banjalučkoj berzi. Na ovaj način RS se do sada zadužila za više od 807 miliona KM.“ Plus MMF. Malo li je.

Na kraju prošle godine javni dug RS iznosio je 47.6 odsto BDP-a odnosno 4.295 milijardi KM, dok je danas mnogo veći i iznosi blizu 60 odsto BDP-a.

Interesantno je da je predsjednik RS nedavno izjavio kako Srpska vraća više novca nego što uzima, što je naravno potpuno netačno. Predsjednik povećanje duga opravdava investicijama poput autoputa, jer, tobože, kredit je podignut da bi se izgradio autoput. Ovo bi bilo u redu, da je tačno. Osim što nije.

Naime, ako se podignutim kreditom finansira izgradnja autoputa, ZAŠTO SE ONDA POVEĆAVAJU AKCIZE NA NAFTU I NAFTNE DERIVATE? Kao opravdanje povećanja akciza na gorivo navodi se upravo izgradnja autoputeva. Postavlja se pitanje, sa koliko strana mi finansiramo te puteve? Ako već plaćamo registraciju vozila, dosadašnje akcize na gorivo, vraćamo rate kredita, plaćamo druge slične poreze, putarine itd., koliko puta mi finansiramo izgradnju tog autoputa? Da li pravimo autoput Trebinje – Novi Grad ili šta?

Ovdje valja istaći da se povećanje akciza odvija na nivou zajedničkih institucija, ali su se vlade entiteta na iste obavezale u saglasju sa MMF-om. Dakle, na inicijativu vlada RS i FBiH.

Naravno da je najlakše podići poreze/akcize, jer, kad nemaš privredu i ne znaš da je pokreneš, ti ili uzimaš kredite ili povećavaš poreze. Ili oboje, kao što je u našem slučaju.

Međutim, građane se ništa ne pita. Pare se podižu u njihovo ime, a oni niti su svjesni da su sve zaduženiji, niti ih zanima. Tako sve do trenutka kada nešto poskupi, kao npr. gorivo koje će ubrzo poskupiti i kada to direktno osjete na svom džepu.

Ne može da se ne postavi pitanje: Do kada ovako? Današnje odlučivanje o povećanju akciza na gorivo, ili ono o čemu se sve glasnije priča - alkoholna pića (pa možda i gazirana pića) nužno vodi slabijoj potrošnji/kupovini tih proizvoda, pa logičnim slijedom do gašenja dijela proizvodnje (država uzima veći reket, stoga ostaje manje slobodnog novca u samoj privredi), što vodi do smanjenja broja radnih mjesta (jer će poslodavac gledati da po svaku cijenu smanji troškove proizvodnje), što dalje uzrokuje slabije punjenje fondova i slabije punjenje budžeta. I tako umjesto da odgovorna vlast napravi privredni ambijent, ona pravi Damoklov mač koji tako nesigurno stoji iznad glava privrede i privrednika. Za one koji ne poznaju ovu tematiku, to su oni ljudi koji hrane partijsko-parazitski kadar zaposlen po administraciji i javnim preduzećima.

Jučerašnja Dodikova komična izjava i vrijeđanje inteligencije naroda o dvostrukom povećanju BDP-a od 2008. godine je priča za sebe. Tu predsjednikova odgovornost prestaje, jer kada ste spremni da javno tako lažete sopstveni narod, vi ste blago rečeno neozbiljni.

Prava istina koja je lako provjerljiva na internet prezentaciji Zavoda za statistiku RS je sljedeća: 2008. godine BDP Republike Srpske iznosio je 8.47 milijardi KM, a osam godina kasnije, krajem 2015. godine, iznosio je 9.2 milijarde KM, što znači da je porastao za manje od 10 odsto.

Gdje je predsjednik našao stoprocentno povećanje ne znam, ali znam da ono sasvim sigurno nije vezano za RS. Zašto Dodik govori neistine, ostaje da se vidi.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog