Šta je sve RS izgubila za vrijeme Dodikove vladavine

Najveći nacionalista još od Nikole Pašića, najveći patriota ikada, najveći predsjednik kojeg smo imali. Najveći, najveći, najveći...

I dok u moru busanja u prsa pred TV kamerama Dodik veliča srpstvo i svoju vladavinu, kada se kamere ugase, više se čini da on postaje najveći izdajnik srpskog naroda, nakon Vuka Brankovića. Međutim, dok zavlači narod jeftinim populističkim pričama, u realnom životu Dodik polako, ali sigurno, gasi Republiku Srpsku.

Da počnem ispočetka.

Prilikom prvog mandata kao premijer Srpske, Dodik je sproveo nešto što će se kasnije pamtiti kao gubljenje teritorije i presijecanje Republike Srpske, a to je međunarodna arbitraža za Brčko distrikt. Tako je Brčko zauvijek otišlo iz ruku RS, a pripadalo joj je po Dejtonu. Dokaz za to je činjenica da se referendum o Danu RS nije sproveo u Distriktu.

Predstavnički dom Parlamenta BiH 03. 07. 2002. godine usvojio je Zakon o Sudu BiH sa 31 glasom "za", od 36 prisutnih.

Za Zakon su glasali svi poslanici iz FBiH i poslanici iz Republike Srpske:

Branislav Lolić (SNS)

Tihomir Gligorić (tada SPRS)

Željko Mirjanić (SNSD)

Abdulrahman Malkić (SDA)

Nedžad Šašivarević (SBiH)

Dragi Stanimirović (SDP)

Sjednicu su napustili svi poslanici SDS-a: Mirko Banjac, Miloš Jovanović, Ljubo Kovačević, Mirko Mijatović, Zoran Spasojević i Momir Tošić, a dva poslanika PDP-a Branko Dokić i Dušan Stokić bili su uzdržani.

Samo na jednoj sjednici 2007. godine, poslanici SNSD-a su verifikovali 18 takvih zakona.

Godinu dana nakon toga, 13.10.2003. poslanici SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH glasali su za Zakon o Tužilaštvu BiH. Tako je Dodik uspostavio i sud i tužilaštvo na državnom nivou.

U decembru 2003. usvojen je i prvi Zakon o odbrani BiH kojim se predviđa uspostavljanje Ministarstva odbrane BiH. 2005. godine Nikola Špirić je potpisao Zakon o odbrani BiH sa članom 84. koji kaže: „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane , u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem BiH u NATO savez.„

Za vrijeme Dodikovog mandata 2007. i 2008. izgubili smo grb i himnu Republike Srpske. Grb nikada nismo vratili (danas postoji amblem), a himna je promijenjena.

2009. godine arbitraža o Brčkom unesena je u Ustav BiH. U toj arbitraži između ostalog stoji: „Ne ograničavajući opšti karakter gore navedenog, modifikacija konačne odluke od strane Tribunala može obuhvatiti odredbe kojima se teritorija Distrikta u potpunosti prebacuje iz onog entiteta koji se ne pridržava odluke i stavlja pod isključivu kontrolu drugog entiteta.“

Ovo u principu znači da, u skladu sa ostatkom odluke, Arbitražni tribunal za Brčko još ima ovlašćenja da distrikt dodijeli nekom od entiteta u slučaju težih nepoštovanja uslova utvrđenih odlukom. S obzirom na to da je već pripadalo RS, ima li potrebe reći kome će pripasti?

2016. godine izgubili smo krsnu slavu Republike Srpske. 9. januar se više neće slaviti, bez obzira na referendumsko izjašnjavanje gdje su građani Srpske, njih 99.81 odsto, rekli da žele da se 9. januar obilježava i SLAVI kao Dan Republike Srpske.

Sada recite vi meni, ko je ovdje izdajnik i šta je sljedeće što ćemo izgubiti?

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog