Šta je patriotizam?

Svi smo slušali/čitali dosta lekcija o tome šta je patriotizam. Kako sada stvari stoje, možda u teoriji jesmo naučili, ali u praksi sasvim sigurno nismo. Da jesmo, ne bi bili tu gdje smo danas.

Odgovarajući na ovo pitanje, prvo ću odgovoriti na pitanje: Šta to NIJE patriotizam?

Složićete se sa mnom da patriotizam nije kada hiljade ljudi puštate da vam odlazi iz zemlje, glavom bez obzira, sa prvenstvenim motivom da sebi i svojim porodicama obezbijede sredstva za golu, biološku egzistenciju.

Patriotizam nije ni kada niste u stanju da društvu kojim upravljate/vladate obezbijedite ekonomsku egzistenciju, i to egzistenciju svima koji žele da rade i da žive od svog rada u zemlji koju vole.

Patriotizam nije ni kada veličate svoj narod na uštrb nekog drugog naroda, niti potencirate bilo kakvu „civilizacijsku“ superiornost u odnosu na neki drugi kolektiv. To je šovinizam, koji je u istoriji prelazio i u nacionalsocijalizam.

Patriotizam nije ni kada povećavate poreze do nivoa kada stvorite trećinu sive ekonomije u društvu.

Patriotizam nije kada zaposlite svoje sinove i kćerke, punice i strine, tetke, žene i ljubavnice, a niste u stanju da zaposlite najbolje sinove zemlje kojom upravljate.

Patriotizam nije lično bogaćenje na štetu sopstvenog naroda.

To je podlost.

Patriotizam je kada redovno plaćate porez i ostale obaveze prema državi, a država vam se zahvali tako što ne postavlja drastično velike poreze.

Patriotizam je kada uspostavite sistem da državna preduzeća plaćaju svoje radnike, a plate im daju zajedno sa doprinosima.

Patriotizam je kada obezbijedite cijelom društvu kojim upravljate univerzalnu zdravstvenu zaštitu.

Patriotizam je kada kreirate nacionalnu televiziju koja stvara jedinstvo, a ne podjelu u svom narodu.

Patriotizam je kada svojoj zemlji/entitetu obezbijedite dobre odnose sa svim drugim zemljama u svijetu, a pogotovo onim najmoćnijim.

Patriotizam je ljubav prema svom narodu, a ne ljubav samo prema partijskim kolegama.

Patriotizam će vas dovesti do toga da birate najbolje ljude koji će najbolje upravljati zemljom kojom i vi upravljate.

Patriotizam se odlikuje poštovanjem drugih naroda i tuđih nacionalnih kultura, uz snažan osjećaj ponošenja sopstvenom nacionalnom pripadnošću i nacionalnom kulturom.

Patriotizam je ono što se dešava u Rumuniji. To nije narušavanje stabilnosti zemlje, kako vam neki govore.

Prepoznajete li ovakvog patriotu na našoj političkoj sceni?

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog