Ja da vam azbuku

Ja da vam azbuku napustio je Partiju demokratskog progresa. Bitan čovjek Gradskog i regionalnog odbora PDP-a. Čovjek koji je sarađivao sa Igorom Radojičićem prije odluke o napuštanju stranke, a u isto vrijeme žestoko kritikovao Radojičića godinama unazad. Do prije nekoliko dana.

„Vjerujte, nije bilo lako donijeti odluku da nešto napuštate nakon što ste 16 godina na tome vjerno i predano radili vjerujući u neke ideje za koje se, nažalost, ispostavilo da se u PDP-u neće moći ostvariti“, kaže Ja da vam azbuku u pismu javnosti, ali ne govori zašto nije napustio PDP prije lokalnih izbora, nego je čekao da zahvaljujući PDP-u dobije mandat.

Međutim, njegovo perfidno pismo u određenim elementima pogađa suštinu problematike svih političkih partija u Republici Srpskoj. To je u onom dijelu gdje kaže:
Oni su na svoj već ustaljeni način i praksu proveli i provode kadrovsku politiku PDP-a isključivo prema uskim ličnim i pojedinačnim interesima bez konsultacije organa PDP-a. Takav pristup je odmah u startu isključio polazne, bazne principe (kao što su stručnost, kompetentnost, moral, poštenje, demokratičnost, otvorenost, javnost rada itd.) na kojima je gradska organizacija u političkoj javnosti i partijskoj organizaciji uopšte zasnivala proces vraćanja povjerenja javnosti da politika PDP-a u Banjaluci nije samo goli „politički verbalizam“ nego stvarni proces promjena kome se može vjerovati i dati mu puno povjerenje.“

Identifikacija partokratskih i partokratsko – oligarhijskih problema PDP-a je ujedno identifikacija problema svih partija u našem političkom prostoru.

Opozicija, uljuljkana u lagodni, dobro plaćeni konformizam političkog uhljebljenja njenih elita, svoj politički aktivizam iscrpljuje na puko političko reagovanje na teme i procese koje joj aktuelna vlast podmeće i kroz to troši nužno potrebnu energiju za neophodne promjene,” rekao je Talić i po drugi put u pismu pogodio suštinu.

Ono što je takođe simptomatično i na šta se treba obratiti pažnja je sljedeće: Da li će Ja da vam azbuku nastaviti da djeluje kao nezavisan odbornik ili će se u narednom periodu prikloniti Igoru Radojičiću? Na ovaj ili onaj način.

To pitanje postavljam zbog toga što je u svom pismu napisao i sljedeće:

Situacija u Republici Srpskoj dramatično se usložnjava do nivoa ozbiljnog ugrožavanja njenog opstanka u mnogim vitalnim elementima.”

Ja da vam azbuku priznaje “dramatičnu” situaciju u Srpskoj. Ko je doveo do takve situacije, zna se. Odgovorni su isključivo oni koji su upravljali gradom i Republikom u posljednjih 15 godina. Nisam ja kriv za to stanje. Ukoliko Ja da vam azbuku (kao nekada jedan od najboljih opozicionih odbornika u Banjaluci) počne da pruža podršku onima koji su doveli Srpsku u “dramatičnu” situaciju, jasno je da je Ja da vam azbuku novi “papak”.

A nešto slično, makar sa moralnog aspekta, desilo se kada je u svojoj kampanji promovisao ćirilicu, a ni azbuku nije znao.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog