Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Godina koju su pojeli ratni zločinci?

Prošle godine sam pisao o broju srpskih žrtava u Bosni i Hercegovini, ili je tačnije reći o broju Srba koji su poginuli ili bili ubijeni od strane Hrvata i Bošnjaka kao borci ili civili. Prema zadnjim podacima Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS u periodu od 01. 01. 1991. godine do 31. 12. 1995. godine taj broj je 27.835 ljudi i on je u odnosu na izvještaj od prošle godine veći za 1.121 ili za 4%.

Imamo li u vidu da je rat u Bosni i Hercegovini počeo u martu ili aprilu 1992. godine (ni oko toga se ne možemo dogovoriti) tj. izbacimo li Srbe koji su poginuli na ratištima u Sloveniji i Hrvatskoj (664) onda je taj broj ubijenih Srba još manji (27 171).

Ako broj poginulih Srba podijelimo u kategorije civila i vojnika onda je slika još jasnija. Za tih pet ratnih godina poginulo je 22.005 vojnika ili 79% i 5.830 civila ili 21%. Znači omjer vojnika i civila je 4:1.

Ako pogledamo polnu strukturu poginulih u ratu vidimo da među poginulim dominiraju muškarci 25.602 ili 92%, a žene 5.830 ili 8%. Znači omjer poginulih i ubijenih muškaraca naspram žena je 9:1.

Naravno, Dodik voli da barata sa cifrom od 29.070 gdje su ubrojani i oni koji su umrli 1996. godine kao i oni čiji je status nedefinisan.

O broju Srba koji su poginuli na teritoriji koje su kontrolisale Armija BiH i Hrvatsko vijeće odbrane nisam uspio doći, mada Tokača tvrdi da je samo tokom opsade Sarajeva od strane Vojske i policije Republike Srpske ubijeno oko 1.200 Srba i to najviše u opštini Centar oko 500. Takođe, prema podacima IDC tokom rata je u redovima Armije BiH poginuo 361 Srbin.

Kao što sam ranije kazao ovo su podaci zvaničnih institucija Republike Srpske i drugih zvaničnih podataka nemamo. Istina, imamo podatke iz „Bosanske knjige mrtvih“ Mirsada Tokače ili Suda u Hagu o broju stradalih u Bosni i Hercegovini, ali ne postoji ni volja ni želja institucija da se ti podaci međusobno ukrste i raščiste sve nedoumice i nedostatci.

Na kraju želim da podsjetim braću Srbe da je u proteklom ratu (prema Tokači) poginulo 64.036 Bošnjaka od toga 33.070 ili 51,6% civila i 30.966 ili 48,3% vojnika. Kada govorimo o Hrvatima njih je u Bosni i Hercegovini od 1991. godine do danas poginulo ili ubijeno 7.762, od toga 2.152 ili 27,7% civila i 5.610 ili 72,3% vojnika.

Od rata su prošle 22 godine i teško je očekivati da će se ove brojke drastično mijenjati.

Zašto vam sve ovo pišem?

Zato što je neki dan Mladen Ivanić izjavio da nam stiže "Uskoro istina o tezi da su Bošnjaci žrtve". Ne znam šta je ovim Ivanić htio reći, ali znam da je potrošio svoj mandat, zajedno sa svojim pulenima Izetbegovićem i Čovićem, ni jednog trenutka ne razmišljajući da uradi bilo šta da Bosna i Hercegovina popiše svoje ratne žrtve i na taj način prekinu sve manipulacije oko broja poginulih i ubijenih u proteklom ratu.

Kao što smo vidjeli u posljednjih godinu dana njima su ipak važniji dželati od žrtava. Važnije im je da zločince uljude i oljude, a žrtve etnički podijele, iskoriste za političku manipulaciju i pripreme terena za buduće ratove.

 


#VašStav #VašaPriča

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog