Mirza Imamović

Kad radijatori utihnu

U proteklih dva-tri dana ponovo je jedna od glavnih vijesti u sredstvima javnog informisanja nestanak isporuke toplotne energije za stanovnike Zenice. Takva informacija dodatno je dobila na značaju zahvaljujući činjenici da su se žive na termometrima munjevito spustile do 16 stepeni ispod nule, nakon stabilnog perioda natprosječno toplog vremena.

I dok svi sa čudom slušamo i čitamo o tome, prisjećajući se prošlogodišnje golgote, te u znak solidarnosti priželjkujemo što skoriju sanaciju, jer nam valjda jedino pozivanje na višu silu preostaje, iz lokalnog javnog preduzeća zaduženog za nadzor nad radom sistema pristižu očekivane izjave. Krive su, naravno, cijevi sa 40-godišnjim stažom. Iznenadili zimski minusi uvaženu gospodu. Uostalom, šta biste vi, dragi moji Zeničani i Zeničanke - da vam bude toplo u februaru? Mart je već na pragu, sabura, uskoro će visibabe i kaćuni. Dakle –piši propalo!

Sve ovo neodoljivo podsjeća na scenu iz kultne humoristične serije Lud, zbunjen, normalan, kada je Izet prodavao svoju nadvremenuFolciku. U razgovoru sa Samirom o dodatnoj opremi, Izet spomenu i grijanje, pa reče: "Lijepo otvoriš prozor i puše hladno". "Puše hladno u januaru?“, upita Samir. "Pa ja. Ih, sa otvorenim prozorom ima da ti puše januar, februar, mart, znaš da i april zna." "Dobro, dobro. A grijanje?“„Grijanje mu radi perfektno“, veli Izet. "Grijanje mu radi perfektno u avgustu?“, začuđeno će na to Samir. "Ma super!“, kratko završava Izet. Tako je i sa ovim „daljinskim zagrijavanjem“. Kad god je vani sunčano i ugodno za vrijeme tzv.januarskog proljeća, ono uredno radi i grije.

No, čim nas zametu snjegovi i vjetrovi, eto ti kvara i belaja! Zaključak – zimo, molimo te, budi blaga. Tokom ljeta ga se ne rekonstruiše, jer, pobogu, juni, juli i avgust su mjeseci rezervisani za more, peškire i bazene. Pošto je jesen sklona dugim i dosadnim kišama, nekako nam se ne da kopati i roviti po tom silnom blatu baš tada, a i radna produktivnost je manja.Utom dođe zima, pa upeknu minusi. Ah, da, proljeće izostavih. U proljeće se, dakako, zasađuju i preuređuju gradski parkovi i kružni tokovi, šminkaju i zatežu ulice, pripremajui slaveČimburijada, 1. maj…Prosto se nema vremena za glasna bušenja i kojekakve rekonstrukcije.

To bi moglo ozbiljno narušiti harmoniju ekosistema, ali i nečijih ušnih bubnjića. I tako naše šupljikave cijevi nikad zoru da dočekaju. Sada, kada su građani već drugu godinu zaredom osjetili šta znači u 21. stoljeću ostati bez tople vodena 15° i više ispod nule,pitam sezar nas svake godine treba zahvatiti val sibirske hladnoće kako bi testirao naše strpljenje, otvorio promrzle oči iaktivirao zaleđene mozgove?! Do kada će se amnestirati nerad i neodgovornost nadležnih? Zar da djeca obolijevaju zbog nečije nesposobnosti i bahatosti? Da se desi nezapamćena rasprodaja grijalica i ostalih uređaja alternativnog zagrijavanja u gradu od skoro 110.000 stanovnika i troši dodatna električna energija,bez koje građanstvo ostade prošle godine uporedo sa utihnulim radijatorima, iako će na kraju mjeseca biti uredno fakturisani i računi na ime toplotne?

Radijatori će i nakon "popravke" u mnogim dijelovima grada ponovo biti, blago rečeno, mlaki. I za to se godinama uredno plaćaju računi. Nije dovoljno što lokalno stanovništvo redovno kontaminiraju černobilskim česticama iz zloćudnih dimnjaka arhaične vanjštine, već sada, eto, treba i suosjećati sa njihovim, kako rekoše, 6-to milionskim gubitkom (podatak od prošle godine) i mukotrpnim naporima na osposobljavanju sistema, ako se takvim uopšte može nazvati. Ujeo vuk magarca i to ti je! Plata nejma, penzije kasne, a evo, nejma ni grijanja! More bit' bidne, ali sada jok. A korisnicinek' čekaju! Što se mene tiče, ja odoh, ne gledat', već živjet' proročne Nadrealiste.

P.S. Nadam se da imate dovoljno deka i svijeća, jer očito i grijalice bitku gube, a nikada ne znate kada će opet pasti mrak...

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog