Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Da li je NATO tokom bombardovanja Republike Srpske pobio „na hiljade Srba“?

Prije neki dan tačnije 26. avgusta na Alternativnoj televiziji mogli smo pročitati naslov, a to je u stvari bio televizijski prilog, „NATO ubio na hiljade Srba: Njihovu žrtvu dostojno obilježiti“. Iz izjava šefa dopisništva u Istočnom Sarajevu Gorana Maunage, Staše Košarca šefa Kluba SNSD-a u PD PS BiH i načelnika opštine Pale Boška Jugovića nismo mogli čuti ništa o broju poginulih Srba i postavlja se pitanje odakle novinarki taj broj?

Onda sam se zapitao da li je moguće da je za 16 dana bombardovanu NATO-a od kraja avgusta do polovine septembra 1995. godine ubijeno „na hiljade Srba“. U stvari koliko je uopšte Srba poginulo u tom bombardovanju?

Na osnovu zvaničnih dokumenata Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica od NATO bombardovanja je stradalo 46 vojnika Republike Srpske i 5 osoba koje su se nalazila u radnoj obavezi tj. ukupno 51 osoba, dok ih je 98 ranjeno.

O broju civilnih žrtava NATO bombardovanja ne postoje pouzdani podaci ni 23. godine nakon rata. Postoji jedna izjava generala Mladića u kojoj on govori o pogibiji 152 civila i 273 ranjena, ali nju treba uzeti sa velikom rezervom jer ne postoji nijedan zvanični dokument koji bi tu tvrdnju potkrijepio.

Postavlja se pitanje odakle novinarki Alternativne televizije podatak o „na hiljade ubijenih Srba“ tokom NATO bombardovanja?

Biće da je to hiperbola izazvana patriotizmom i saosjećanjem sa patnjama svoga naroda.

Znam sada ćete spomenuti bombardovanje osiromašenim uranijumom i njegove posledice po živote ljudi, ali ni tu nije sve crno- bijelo.

Prije svega morate imati na umu da u Republici Srpskoj nije bilo nikakvog uranijumskog bombardovanja, jer se osiromašeni ranijum ne stavlja u bombe, već se koristi kao protivoklopna municija za uništavanje tenkova i sl. oruđa. Takođe ne postoje pouzadni podaci o količini potrošene municije tokom akcije NATO pakta 1995. godine u Republici Srpskoj, mada se procjenjuje da je upotrebljeno oko 3,5 tone. I ono što je najvažnije još uvijek se nije dokazala direktna povezanost između pojave karcinoma i osiromašenog uranijuma, a Srbija je upravo zbog toga nedavno formirala Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.

Nemam nikakav problem da se stradalima od NATO bombardovanja oda dužna počast, ali sam protiv patriotskog preuveličavanja žrtava, kao da ih već nema dovoljno.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog