Denis Čarkadžić

Mi smo svoju sreću pronašli u smeću

Otpad. Tvrdi, meki, biljni i životinjski, u našem narodu poznatiji kao-smeće.

U razvijenom svijetu to znači novac. Evropska unija na godišnjem nivou reciklažom “obrne” 145 milijardi eura.

Ali, da se ne lažemo, nije kvaka u tome što od smeća ne znamo praviti novac, jer ne znamo ni od puno vrjednijih stvari. Problem je što nam je smeće postalo dio svakodnevnice, te smo se sa njim srodili i na njega navikli.

Niz Drinu, Bosnu, Krivaju, divlje, poludivlje, pitome, legalne i nelegalne, velike i male, gradske i prigradske, skrivene i javne, šarene se deponije naše nasušne, dok ih mi više i ne primjećujemo, sem, eto kad baš ono smrde.

Procjene su da ih u Bosni i Hercegovini trenutno ima više od 10 000, ali tačan broj je ne moguće utvrditi, kao i glasačima naprimjer.

Ima i telefon. Javni, te se mogu prijaviti nove, još neotkrivene i friške gomile.

Građani zovu, nadležni zapisuju...

No, nije sve tako crno. Postoje pomaci, reklo bi se ozbiljni iskoraci kada je u pitanju reciklaža smeća u našoj zemlji. Samo, u našem slučaju, ne radi se o klasičnom, industrijskom recikliranju. Jer, ko bi ste sa tim maltretirao. Tu treba papira, dozvola...Treba investirati, pa preraditi, pa prodati...Ne, nema potrebe za tim, ali ni vremena nema...

Mi smo sve te izazove uspješno premostili i napravili istinski napredak-pravi iskorak uvodeći u primjenu tzv. direktnu reciklažu!  

Mudro izbjegavajući glomaznu birokratiju, investicije i stres tržišnih utakmica, mi smo smeće počeli jesti, pardon-reciklirati, tu, na licu mjesta-sada i ovdje. Na smeću se oblačiti, sa njega se kućiti, u njega polagati nade.

Ranom zorom tako, dok nije ugrijalo i uščulo se, i dok boljestojeće komšije još nisu na posao krenule, žureći da prije konkurencije obiđu “tržište” ljudi ko zombiji sa kapuljačama na glavama ne gledajući prolaznike u oči recikliraju po kontejnerima šta se reciklirati da-direktno i bez obrade. Svoju sreću nalaze u smeću.

Ali, čemu uopšte ovakvi tekstovi... Izbori su...

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog