Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Pismo revnosnog žbira predsjedniku Republike Srpske

Poštovani predsjedniče Dodik,

Nisam iz Gacka već iz jedne opštine u kojoj socijaldemokratija još uvijek nije osvojila vlast.  Zbog toga sam frustriran, a želio bih i da ostanem anoniman, jer znate kako su ovi iz Saveza za promjene osvetoljubivi, prema neistomišljenicima. Nakon vaših riječi izgovorenih u tom živopisnom hercegovačkom gradiću, gdje od nas tražite da prijavimo sve koji ne glasaju za SNSD, odlučio sam da vam iznesem moja saznanja u vezi predstojećih izbora 7. oktobra koji su od sudbinske važnosti za odbranu Republike Srpske. 

Elem, komišinica Gordana S, koja živi u ulazu do mene, u  Kralja Petra I Karađorđevića 8. ima kćerku M. koja je aktivna u nekoj nevladinoj organizaciji, ima probušen nos i one ućebane uvojke od kose. Stalno ide u Sarajevo na neke edukacije, a kada se vrati otamo oduševljeno priča o ljudskim pravima i demokratiji. Kaže da trebamo svi izaći na izbore i glasati za promjene, a kada sam je pitao šta to treba mijenjati u našoj Republici Srpskoj, zagonetno se smješkala. Možda se i drogira.

Marko P., živi u zgradi preko puta mene,  Ravnogorska 24, neki dan mi je  u neobaveznom razgovoru rekao da je David ubijen i da Policija Republike Srpske to zna ali ništa ne preduzima po tom pitanju. On je bio borac od 1992. u odbrambeno – otadžbinskom  ratu, ne mogu reći da je izdajnik, ali mi se čini da se koleba i da ga je ophrvala sumnja prema našim institucijama, pa neko treba da obrati pažnju na njega. Mogli bi mu preventivno zaprijetiti da se ne zajebava sa poslom.

Kod porodice Živanović i Kovačevića u 19 i 30h je isti odsjaj televizora, ali različit od odsjaja moga televizora kada gledam Dnevnik RTRS. Ne smijem da tvrdim da gledaju Dnevnik BN televizije, ali sa sigurnošću tvrdim da ne gledaju RTRS. Oni nemaju male djece tako da ne gledaju crtane filmove, a u to vrijeme nema sporta. Obratite pažnju na njih jer su prosvetni radnici i glasaju na svakim izborima.

Petar G. radi u katastru, iz Kralja Petra I Karađorđevića 7, i sumnjiv je jer vozi isključivo francuska auta.

Imamo i dva povratnika u zgradi u kojoj živi Marko P., Ravnogorska 24, Mehmeda K. i Šemsudina G., koji glasaju za svoje i ubjeđuju sav komšiluk da možemo i trebamo živjeti zajedno. Kada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igra pojačaju zvuk na televiziji da svi možemo čuti i provociraju nas nesnosnim radovanjem kada Džeko zabije gol. Njima ne možete ništa, oni rade kod privatnika u Federaciji.

Ima jedan mladić, ne Mladić, sprat ispod mene, podstanar, student engleskog. Svi ga u zgradi vole, ljubazan, nasmijan, svakoga pozdravi i hoće da pomogne, ali je previše fin za moj ukus. Takvi su najgori. On se hvali da nema ni televizor u stanu, ali ga pratim na fejsbuku, a znate da lajk govori više od hiljadu riječi. Elem, on vam je tako fin i apolitičan, a  stalno lajkuje i šeruje onoga Bursaća, Puhala, a nisu mu mrski ni statusi ovih iz Federacije. Da se ja pitam, tražio bi on posao u Austriji i Njemčkoj

Naravno, sada malo i samokritike, znate i ja ponekad pogledam druge dnevnike mimo RTRS-a, ali samo da vidim kako neprijatelji Republike Srpske razmišljaju i kakva im je argumentacija. Nesmiju me uhvatiti nespremnog i na spavanju.  

Eto dragi predsjedniče, ovo je mali moj doprinost konsolidaciji SNSD-a i odbrani Republike Srpske od domaćih i vanjskih neprijatelja. Znam, da je ovo samo nekoliko porodica, kojima možete sjebati živote, ali to nije ništa naspram očuvanja naše Republike Srpske. 

Neki tvrde da ste se vi u Gacku šalili kada ste kazali  "Nemoj slučajno neko ko je zaposlen u Gacku da glasa za Govedaricu i SDS. Izbacićemo ga s posla. A vas molim koga vi vidite da glasa a da radi samo mi javite ja ću ga izbaciti ne treba vama. Direktore, nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti ovako otvoreno kažem neću više da ih gledam", ali moje nije da mislim već da delam, kada bi svaki Srbin vršio svoju patriotsku dužnost mi bi bili ko Bjelorusija.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog