Miroslav Gojković

Paul Ree „Psihološka razmatranja“

„Paul Ree se danas gotovo neodvojivo veže za subinu Fridriha Ničea“, prva je rečenica u predgovoru za ovu sjajnu knjigu koju je preveo i predgovor napisao Edi Bokun, mladi istoričar i prevoditelj iz Tuzle. Prevod te knjige je jedan od mnogo primjera da u Bosni i Hercegovini ima većih, važnijih, svjetlijih i drugačijih stvari sem maliciozne i licemjerne politike i plitkih i jalovih govora i rasprava pohlepnih i sebičnih političara, značajnih stvari koje nažalost često ostaju ispod radara javnosti, jer „pčele vole med, a muhe vole izmet“, a, kao što znamo, pčele izumiru, a muhe su sve otpornije, pa je izmet sve potrebniji.

Ova knjiga je, sem svih ostalih tema i značenja, jedan radikalan govor i udar na naše licemjerje i sujetu/sebičnost, stalno iznova dovodeći u pitanje sve ono zbog čega se sami sebi činimo dobrima, velikima, plamenitim i ukazuje/pokazuje/dokazuje da sve što radimo uglavnom radimo (i najplemenitija djela) zbog sebe, svoje slave, želje da probudimo zavist kod drugih, želje da budemo veći i bolji u očima drugih, a ne iz istinske ljubavi i spremnosti na žrtvu za Drugog. Time je ova veličanstvena knjiga jedna duboka kritika i prevrednovanje malograđanštine /“svijet je siva bara osrednjosti“, Fokner/ i protestantske etike, gdje su Bog i Drugi u magnovenju, a na oltar ustoličeno častohleplje. Dakle, ova knjiga i potpuno savremena i aktuelna - kada smo, kao rod, bili više sebični i licemjerni nego danas? U dubini i konciznosti izraza, ali i beskompromisnom udaru na sentiment i „sveta“ uvjerenja i zablude ovdje se vidi i veza koja priziva Ničea, posebice njegova djela „S onu stranu dobra i zla“, „Genealogiju morala“ i „Ljudsko odviše ljudsko“. I to je još jedna važna dimenzija ovih Razmatranja – njena forma, snaga i jasnost izraza podsjetiće Vas i na Konfučija, Čanakju Pandita, ali i La Rošfukoa i Montenja.

Biti vezan uz sudbinu Ničea, za nas ovdje prevashodno znači biti vezan uz ime jednog od najvećih i najznačajnijih mislećih ljudi od Sokrata do danas. U pismu Ervinu Rodeu Niče piše kako su upravo „Psihološka razmatranja“ dokaz „rijetke darovitosti među Nijemcima“, a samom Reu piše, da čak i ako bi ovaj spis ostao sve što je napisao, dokazuje da on ima pravo tražiti da ga se mane sa pohvalama i pokudama, jer tako neovisno živi i sam za sebe hodi.

Paul Ree je živio od 1849 do 1901. Završio je medicinu i dugo godina radio kao liječnik.

„Psihološka razmatranja“ pisana su u formi kratkih izreka.  Sadrži sedam poglavlja i predgovor prevoditelja. „O knjigama i piscima“, „O ljudskim postupcima i njihovim pobudama“, „O ženama, ljubavi i braku“, „Izmiješane misli“, „O vjerskim stvarima“, „O sreći i nesreći“ i kratki esej „Ogled o sujeti“, kao svojevrsnu krunu, konkluziju, vezivno tkivo ali i vrhunac djela.

Psihološka razmatranja velika su i važna knjiga i prevoditelju i izdavaču dugujemo veliku zahvalnost!

 

Knjige možete da kupiti u Antikvarnici Ramajana

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li Grad Banjaluka treba organizovati svečani doček Pravoslavne Nove godine?

Rezultati ankete
Blog