DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Snovi Srbina u Sarajevu u doba korona virusa!

Sanjao sam noćas (5.aprila 2020. godine) da gledam i čujem na vijestima TV SA: “Ubijeno je 5.987 građana Sarajeva, od čega 589-o djece!”

Ali kad sam se probudio čuo sam na TV SA:“ Ubijen je 11.451 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.” (5.april 2020 godine, 12.10)

Mislio sam i nadao se da će korona virus djelovati, da će strah od smrti fizičke i moralne (zbog laži koje godinama ponavljaju) uticati na to da novinari počnu govoriti, iznositi istinu!

Izgleda da ćemo još dugo čekati da sarajevski novinari, političari, analitičari i nvo aktivisti (i ne samo sarajevski) kažu istinu o ratu u Sarajevu, jer i danas ponavljaju ono što su govorili hiljadama puta, a nije istina, kao što nije istina da je ubijen 11.451 građanin Sarajeva, od čega 1.601 dijete.

Strah me da ćemo još dugo čekati pojavu nekog novog virusa  u Sarajevu koji će uticati na vladajući narativ o opkoljenom i podjeljenom Sarajevu, i da se počne govoriti puna istina o ratu u Sarajevu!

Ne dopustimo sebi da pijemo iz pehara gorčine i mržnje kako bismo utolii/utažili žeđ za ISTINOM i PRAVDOM!

Vrijeme je da se Sarajevski pehari gorčine i mržnje koji su napunjeni koktelom istine i laži prospemo na smetljište istorije, jer tu ima više laži no istine, i da novi istinoljubivi “konobari” uzmu prave boce sa pravim porukama, istinama i da naprave koktel koji će svi dobronamjerni građani željeti piti!

Danas nudim nekoliko, četiri boce sa porukama za sve dobronamjerne i istinoljubive ljude, a posebno mi je želja da ovo pročitaju sarajevski novinari, političari, analitičari i nvo aktivisti.

U svojim javnim nastupima, tekstovima citiram ili parafraziram meni javno objavljene podatke dostupne o ubijenim Sarajlijama, o ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, iz izvora, dokumenata čiji su autori Bošnjaci, i koje su objavile bošnjačke institucije ili njihova udruženja u Sarajevu. Isto to radim i ovom prilikom, da svako ko je dobronamjeran, istinoljub i pošten sve što citiram ili parafraziram može provjeriti u tim dokumentima, izvorima, monumentima.                      

  1. Od ukupnog broja ubijenih ili nestalih 5.445 civila Bošnjaci čine 3.813 ili 70,03%, Srbi 1.074 ili 19;72%, Hrvati 427 ili 7,84% i građani ostalih nacionalnosti 131 ili 2, 41%. Mirsad Tokača, Predsjednik IDC-a, DANI, april/travanj 2008. godine, strana. 127.
  2. Akademik prof. dr. Smail Čekić urednik je monografije “Zločini nad djecom Sarajeva”, koja je objavljena 2010. Godine, gdje je na 856 stranici ove monografije objavljen podatak da je u opkoljenom Sarajevi ubijeno 524-o djece.
  3. Mirsad Tokača, IDC Sarajevo, 2012 godine na strani “Bosanske knjige mrtvih”, i tom, sa navedenim podacima o svakoj žrtvi zaključuje: “U Sarajevu je smrtno stradalo i 705 maloljetnih osoba, od čega je 611 djece ubijeno kao civili, a 95 je poginulo u statusu vojnika.”
  • Napomena (D.Š) Među ubijenom i poginulom djecom Grada Sarajeva je i oko 130 djece koja su ubijena ili poginula na teritorija ratnog Srpskog Sarajeva, kao dijela nekada jedinstvenog Grada Sarajeva,
  1. Na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, 10. maja 2010 godine uklesani su podaci za 521 žrtvu.

I na kraju svim sarajevskim novinarima, političarima, analitičarima i nvo aktivistima upućujem sljedeću poruku, i ako je prihvate tada će i oni biti subjekti, koji rade na čišćenju zagađenog javnog mnenje u dijelu u kom se govori o ratu u podjeljenom i opkoljenom Sarajevu:

Slobodno ispijte sadržaje poruka iz ovih boca, nećete se zaraziti, nećete se otrovati! Ne morate se konsultovati sa ljekarima i apotekarima vaših duša prije korištenja sadržaja iz ove četiri ljekovite boce!

Imam san!

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (06.04.2020.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog