DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

1.601 laž

Ubijeno 1.601 dijete, laž koja se u Sarajevu danas ponavlja 1.601 put

Dan kad se presuđuje genaralu Ratku Mladiću, Dan kad se 1.601 put izmišljaju činjenice o ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, podijeljenog/opkoljenog i blokiranog grada, a zaboravlja se, i niko ne pominje ubijenu djecu od strane bošnjačkih zločinaca tokom rata 1992-1995. godine u Istočnom Sarajevu.

U iole sređenim društvima, možda ne nužno idealnim, ali svakako društvima u kojima se teži poštenoj i nepristrasnoj ravnoteži u svakom segmentu djelovanja polazište svega su dokumenti i činjenice, nisu samo tako izmišljeni složićete se, zar ne? U suprotnom pravda i pravo se svode na mahalanje, ubleharenje i zakulisno planiranje. Svi vi lažete da je ubijeno 1.601 maloljetno dijete u podijeljenom i opkoljenom Sarajevu.

Istina je da je u podijeljenom i opkoljenom Sarajevu ubijeno oko 650 maloljetne djece.

Oko 520 u Federalnom Sarajevu a oko 120 u Istočnom Sarajevu!

Akademik prof. dr Smail Čekić urednik je monografije "Zločini nad djecom Sarajeva", koja je objavljena 2010. godine, gdje je na 856 stranici ove monografije objavljen podatak da je u opkoljenom Sarajevu ubijeno 524-o djece.

Mirsad Tokača, IDC Sarajevo, 2012. godine na 126 stranici "Bosanske knjige mrtvih", I tom, sa navedenim podacima o svakoj žrtvi zaključuje: "U Sarajevu je smrtno stradalo i 705 maloljetnih osoba, od čega je 611 djece ubijeno kao civili, a 95 je poginulo u statusu vojnika."

Napomena (D.Š) Među ubijenom i poginulom djecom Grada Sarajeva je i oko 120 djece koja su ubijena ili poginula na teritoriji ratnog Srpskog Sarajeva, kao dijela nekada jedinstvenog Grada Sarajeva.

Na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, 10. maja 2010. godine uklesani su podaci za 520-u žrtvu.

 

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (09.06.2021.)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog