DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Хоће ли Босна и Херцеговина бити држава са три конститутивна народа и три државне нације?

У јавности поново се пласира мисао Алије Изетбеговића, која се више пута понавља у медијима и на друштвеним мрежама, а гласи:

„Ми ћемо његовати Босанство као осјећај припадности држави Босни и Херцеговини!“

На прошлом попису водила се кампања да се грађани изјашњавају као Босанци, и један постотак се тако изјашњавао на питање о нацији, која је у ствари било питање о народности.

Ових дана почела је кампања у чијем је средишту питање које би се требао ријешити референдумом, а питање је једна или три нације у Босни и Херцеговини?

На сједници Круга 99, изјавио је проф. Златко Хааџидедић:

„- Unitarizam - jedna nacija jedna država!. Izlaz da ovu državu učinimo jednakom ostalim evropskim državama, je nacionalna država, a jedini način na koji se većina stanovništva može izjasniti o tome je referendum na kojem ćemo se svi izjasniti da li želimo biti jedna ili tri nacije - zaključio je profesor Hadžidedić.

Da bi smo se uklopili u norme kapitalističkog, evropskog sistema, on smatra da BiH mora biti jedna država svih Bosanaca, da to mora biti ispoštovano ukoliko će ta država da opstane.“

Един Урјан Кукавица књижевник, кутурни радник, публициста и колумниста у Интервјуу: Наше је право да будемо Босанци, он очито нема дилему, за њега је битна једна нација, потребан нам је свебосански сабор, пише:

„S jedne strane, na toj izmišljenoj premisi temelje se sva zla koja smo doživjeli u zadnjih stoljeće i po! A sa druge, ako smo to – kao što nismo – odnosno, ako smo došli, logika nalaže da prije ili kasnije, treba da idemo, da se vratimo. Zar je toliko teško shvatiti da tim narativom sebi uskraćujemo izvornost, autohtonost, autentičnost, pravo na nativno porijeklo, na svoju zemlju i pravo da na njoj budemo ovo što jesmo, Bosanci.“.

У организацији Босанске академије наука и умјетности „Кулин бан“ у хотелу Европа одржан је Академски дискурс на тему „Пут ка босанству“, предавач је био Потпредсједик БАНУК-а академик проф. др Аксандар Кнежевић, а уводничар у тему је Предсједник БАНУК-а академик проф.др Суад Куртћехајић који је нагласио да имамо три именована народа, Бошњаке, Србе и Хрвате „али немамо изграђену босанску нацију која означава припадност држави и која не угрожава етничку припадност.“

И због тога „Akademik Knežević smatra da u Ustav BiH treba ubaciti državljanstvo građanina – Bosanac. Na popisu stanovništva treba uvesti rubriku nacionalnost da bi se dala mogućnost da se građani Bosne i Hercegovine izjasne kao Bosanci uz rubriku narodnost bez obzira što će neki u okviru rubrike nacionalnost da stave svoju etničku pripadnost, misleći da nacionalno pripadaju susjednim državamа.“

Актуелизација приче о нацији Босанац има за циљ да се изврши утицај на грађане Босне и Херцеговине да прихватају нацију Босанац, и да се о томе организује државни референдум. У исто вријеме желе да изврше притисак на парламентарне скупштине које ће расправљати и усвајати Закон о попису становништва да једно од питања буде везано за нацију, и да један од могућих одговора буде Босанац!

Свједоци смо да се већ дуго времена  вјештачки измишља да постоје у Босни и Херцеговини три народа: Босански  православци, Босански католици, Бошњаци муслимани.

Прелазно стање, данас како тврди проф. др Александар Кнежевић је да „U Bosni i Hercegovini žive bosanski Bošnjaci, bosanski Hrvati i bosanski Srbi, te Hrvati i Srbi koji potiču iz Hrvatske i Srbije.“

Мислим да је циљ Бошњака да у завршници, финалу те политичке игре, борбе дођу до тога да у држави Босни и Херцеговини живи један народ Бошњаци, који се разликују по вјери а сви они су нација Босанци!

А све у циљу да покажу и популаришу став да су они Бошњаци, као народ  одувијек ту на тлу Босне и Херцеговине, а да су други однекле дошли, и да су и данас и сутра сви њени грађани Босанци, нација.

 

Преношење блогова и текстова са портала Фронтал дозвољено је након истека 48 часова од објаве блога или уз писмено одобрење редакције (21.10.2021.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog