Vijesti

Влада РС усвојила информацију о међународним тестирањима у образовању: Резултати ђака из Српске посебно на листи

Министарство просвјете и културе Републике Српске добило је задатак од Владе РС да идуће године спроведе ПИСА тест са осталим образовним системима у БиХ, с тим да резултати ђака из Српске буду видљиви на листи међународних тестирања.

Министри су на сједници у петак усвојили Информацију о међународним пројектима ПИСА (Програм међународне процјене ученичких постигнућа), ТИМСС (Међународно истраживање трендова у знању математике и природних наука) и ПИРЛС (Међународно истраживање развоја читалачке писмености).

- Став Владе је да се обезбиједи учешће Републике Српске у поменутим међународним пројектима у складу са уставним и законским надлежностима РС у области образовања. Задужено је Министарство просвјете и културе да спроведе циклус ПИСА тестирања у 2021. години, заједно са осталим образовним системима у БиХ, с тим да васпитно-образовни систем РС буде видљив на листи међународних тестирања и у самом извјештају који представља резултате истраживања - саопштено је након сједнице Владе РС. У саопштењу се наводи да сумарно приказани резултати за БиХ не могу служити образовном систему Републике Српске као оцјена успјешности, нити могу бити основ за креирање развоја.

Влада је задужила Министарство просвјете да заједно са Републичким педагошким заводом планира учешће и појављивање Републике Српске као независног образовног система у ПИСА тестирању 2024. године.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да су он и његове колеге инсистирали да Српска 2024. години самостално иде како у ПИСА, тако и ТИМСС и ПИРЛС тестирање.

- С обзиром на то да смо закаснили са припремама за самостално учешће у  ПИСА тестирању 2021. године, прихватили смо да то буде као и до сада али под условом да на званичној листи буду издвојени резултати за Српску - рекао је Дамјановић истакавши да проблем неће представљати већи обухват ђака овим тестирањем као ни додатна доплата за спровођење теста. Додао је да је сигуран да ће Српска спремно дочекати сва међународна тестирања.

- Наш циљ је да видимо гдје се налази наш образовни систем, јер је немогуће утврдити на којем смо нивоу ако се говори о заједничким резултатима на нивоу БиХ. На основу појединачних резултата ћемо знати шта требамо кориговати и које мјере предузети - казао је Дамјановић.

Предсједник Актива директора средњих школа добојске регије Спасоје Васиљевић каже да је веома задовољан одлуком Владе РС.

- На овај начин моћи ћемо да видимо колико је успјешан наш образовни систем, који је назависан у БиХ. Овако, за лоше резултате увијек можемо да  пребацујемо одговорност једни на друге - казао је Васиљевић истакавши да су директори школа у Српској и раније били за то да се тест спроводи на нивоу ентитета, а не да то ради Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ.

ПИСА тест је у БиХ први пут спроведен 2018. године, а након што су у децембру прошле године објављени резултати, према којима се БиХ од 79 земаља нашла на 62. мјесту, надлежни у Српској су истакли да се без прецизних података за РС не зна шта треба мијењати с обзиром на то да у земљи постоји више образовних система, на нивоу ентитета и кантона.

ПРОЈЕКТИ

Предраг Дамјановић каже да су резултати ТИМСС теста посљедњи пут били издвојени за Српску и по школама након тестирања 2006/2007. године.

- Оснивањем Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ  ово тестирање је провођено у њиховој надлежности и од тада немамо резултате за РС, јер тврде да их не могу издвојити - казао је Дамјановић и додао да ће ПИРЛС бити први пут спровођен, за шта су већ предложили координаторе из РС.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog