Svijet

Bregzit: Ministar vanjskih poslova Francuske najavio teške pregovore

Britanija i Evropska unija ‘’rastrgaće se’’ međusobno u pregovorima o budućem trgovinskom sporazumu, predviđa francuski ministar vanjskih poslova Žan-Iv Le Drijan, istovremeno izražavajući nadu da će britanska saradnja s Evropom u domenu odbrane biti nastavljena.

Govoreći na bezbjednosnom forumu u Minhenu, dodao je da će biti teško da Britanija postigne svoj cilj u sporazumu o slobodnoj trgovini do kraja godine, s obzirom na različite stvavove dviju strana.

‘’Kada govorimo o trgovinskim pitanjima i mehanizmu budućih odnosa, o čemu ćemo započeti razgovore uskoro, mislim da ćemo ,,rastrgati’’ jedni druge.’’

Rekao je da je na svom stolu imao ogromne dosijee koji prikazuju sporna pitanja između Velike Britanije i Francuske, uključujući i prava ribolova, rekavši da je normalno da svaka strana zaštiti svoje interese u pregovorima.

Velika Britanija je formalno napustila EU prije dvije sedmice, ali još uvijek trguje kao punopravna članica tokom jednogodišnjeg prijelaznog perioda, piše Gardijan.

Preostalih 27 država članica EU pripremaju se za razgovore o budućem odnosu, a Francuska, odlučna u postizanju veće integracije Evropske unije, vjerovatno će prednjačiti u oštrim stavovima o pitanjima poput finansijskih usluga i ribolova.

Francuska i nekoliko drugih zemalja želi mogućnost ribolova u britanskim vodama, dok London želi potpunu autonomiju i ograničen pristup evropskim ribolovcima.

U ranijim upozorenjima na teške pregovore, glavni pregovarač EU, Mišel Barnije, rekao je Londonu da se ne zavarava povlaštenim pristupom sektoru finansijskih usluga EU.

Barnije je tada odlučno odbacio britanski prijedlog da kompanije iz Londona mogu dobiti opsežan, stalni pristup tržištu EU.

 

Frontal/D.M.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog