Svijet

Da li Zapad umire ili napreduje? Američki i evropski sukob na konferenciji u Minhenu

SAD i Evropa izgledaju duboko podijeljene po pitanju transatlantskog partnerstva nakon bezbjednosne konferencije u Njemačkoj tokom vikenda, kojoj je prisustvovalo stotine političkih i vojnih lidera iz cijelog svijeta.

Njemački predsjednik Frank Volter Štajnmajer otvorio je konferenciju govorom kojim je optužio Vašington za "odbacivanje ideje međunarodne zajednice" - i upozorio na sve veće prijetnje od Rusije i Kine.

Američka delegacija, na čelu sa američkim ministrom odbrane Markom Esperom i državnim sekretarom Majk Pompeom, odbacila je tvrdnje o raskoraku u transatlantskim odnosima, navodi Glas Amerike.

‘’Te izjave naprosto ne predstavljaju činjenicu I ne odražavaju stvarnost’’ , rekao je Pompeo. ‘’Srećan sam što mogu da kažem da je smrt transatlantskog saveza grubo pretjerana. Zapad pobjeđuje. Kolektivno pobjeđujemo. Radimo to zajedno.‘’

Kao dokaz toga, Pompeo je rekao da bi Evropa trebalo pogleda desetine hiljada američkih trupa koje brane NATO granicu sa Rusijom, te vodeću ulogu Amerike u porazu Islamske države.

Ministar Pompeo je takođe obećao milijardu dolara pomoći zemljama Istočne Evrope kako bi okončale svoju zavisnost o ruskom gasu, s ciljem jačanja izvoza američkog tečnog gasa.

Za Evropu, dijagnoza se čini vrlo drugačijom. Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da SAD prolaze kroz ‘’preispitivanje svog odnosa sa Evropom’’, te da kontinent mora preuzeti odgovornost za vlastitu sudbinu.’’

‘’Kad pogledam svijet i kako se oblikuje, a to je i tema ovogodišnje konferencije, zaista postoji slabljenje Zapada’’, rekao je Makron. ‘’Prije petnaest godina mislili smo da su naše vrijednosti univerzalne, da ćemo dugoročno dominirati svijetom, da smo dominantni u pogledu tehnologije, vojske i tako dalje, a onda zamislim budućnost za 10-15 godina; sve više će nas istiskivati drugi programi i druge vrijednosti, one se pojavljuju.‘’

Makron je dodao da je došlo vrijeme za ‘’strateški dijalog’’ sa Rusijom. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je na konferenciji da je vrijeme da se ‘’odustane od gajenja fantomske ruske prijetnje.’’

Analitičar Fransoa Hajzburg sa Međunarodnog instituta za strateške studije, koji je učestvovao na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, rekao je da najveće opasnosti leže u eroziji kontrole oružja koja od 1945. sprječava sukob velikih sila, poput START-a ili Ugovora o strateškom smanjenju oružja između Rusije i Sjedinjenih Država.

Politika prema Kini bi mogla postati najveća transatlantska podjela. Američki zakonodavci iz širokog političkog spektra ponovili su upozorenja protiv omogućavanja kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei bilo kakve uloge u 5G tehnologiji. Velika Britanija je nedavno najavila da će omogućiti kompaniji Huawei izgradnju dijelova svoje 5G mobilne mreže.

Ovogodišnji fokus na sajber-sigurnosti doveo je izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga na konferenciju, usred rastućih optužbi da društveni mediji omogućavaju državama poput Rusije i Kine da se miješaju u zapadnu demokratiju.

‘’Bili smo spori u razumijevanju vrste informacija i operacija koje Rusija i drugi vode putem interneta’’, priznao je Zakerberg, prije nego što je stao u odbranu svoje platforme. "Sada oborimo više od milion lažnih računa dnevno širom naše mreže… Nastavićemo davati sve od sebe, stvorićemo kapacitete da to i učinimo, u suštini pronalazićmo stvari što je moguće proaktivnije, te povući linije na pravim mjestima.‘’

Tema konferencije trebala je biti ‘’Nestanak značaja zapada’’, koju su njeni protagonisti definisali kao navodni pad zapadne demokratije. Američka delegacija odlučno je odbacila te zabrinutosti, tvrdeći da Zapad nikad nije bio boljeg zdravlja.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog