Kultura

Милош Форман - филмски класик

Милош Форман, филмски аутор који спада међу најзначаније кинематографе свих времена, оскаровац и аутор филмских ремек-дјела "Љубав једне плавуше", "Лет изнад кукавичијег гнијезда", "Свлачење", "Амадеус", "Народ против Ларија Флинта" рођен је на данашњи дан 1932. године.

Велики Чех, мајстор атмосфере, изврстан аналитичар менталитета, након неколико домаћих филмова: "Црни Петар", "Гори моја госпођице" и "Љубав једне плавуше" одлази у САД.

Свјетску славу стекао је филмовима "Лет изнад кукавичијег гнијезда", "Амадеус", "Свлачење" и антиратним мјузиклом "Коса".

Милош Форман је опсесивно, из филма у филм, пратио борбу човјека против система.

Био је њежан у сликању изгубљених и разочараних људи усред окрутног свијета и идеологија и жесток у циничним метафорама о систему који меље појединца.

Отац му је био Јевреј, а мајка протестанткиња. Та чињеница обиљежила је живот младог Формана, као и смрт родитеља у њемачком концентрационом логору у Аушвицу.

Форманова остварења захтијевају образованог гледаоца, који познаје литературу и умјетност уопште. Он је био типичан представник ауторског филма, који нуди умјетност умјесто забавног производа.

Заувијек ће бити симбол можда најљешег доба 20. вијека смјештеног између два војна блока у међусобној равнотежи, између "дјеце цвијећа" и каснијих "жена у црном", између музичке револуције и каснијих "обојених револуција".

Умро је 13. априла 2018. године.

"Астероид 11333 Форман" назван је по Милошу Форману, филмском класику.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog