Svijet

Koronavirus - Najveća studija do sada ukazuje da su u najvećem riziku bolesni i stariji ljudi

Zvaničnici kineskog zdravstva objavili su prve detalјe o više od 44.000 slučajeva Covid-19 u do sada najvećoj studiji od početka epidemije.

Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Kine(CCDC) otkrivaju da je više od 80% slučajeva bilo blago, a najviše su u riziku bili bolesni i stariji lјudi.

Istraživanje takođe ukazuje na visok rizik za medicinsko osoblјe, prenosi Bi-Bi-Si.

Izveštaj CCDC-a pokazuje da je provincija Hubeji najgore pogođena, gdje stopa smrtnosti iznosi 2,9% u poređenju sa 0,4% u ostatku zemlјe.

Sveukupna stopa smrtnosti virusa Covid-19 iznosi 2,3%, pokazali su nalazi.

Studija je objavljena u ponedjeljak i obuhvatila je 44.000 potvrđenih slučajeva Covid-19 u Kini, zaključno sa 11. februarom.

80,9% infekcija klasifikovano je kao blage, 13,8% kao teške, a samo 4,7% kao kritične. Broj smrtnih slučajeva među zaraženima, poznat kao stopa smrtnosti, ostaje nizak, ali raste među onim starijim od 80 godina, navodi se u studiji. Posmatrano sa aspekta pola, muškarci imaju veću mogućnost smrtnog ishoda (2,8%) u poređenju sa ženama (1,7%).

 Pored toga, studija identifikuje koje to postojeće bolesti predstavljaju rizik za pacijente, gdje su kardiovaskularne bolesti na prvom mjestu, zatim dijabetes, hronične respiratorne bolesti i hipertenzija.

Ističući rizik po medicinsko osoblje, studija navodi da je zaraženo 3.019 zdravstvenih radnika, od kojih je 1.716 potvrđenih slučajeva. 

Takođe, studija ukazuje da bi trend pada sveukupne epidemijske krivulje mogao značiti da "izolacija čitavih gradova, emitovanje ključnih informacija (npr. promovisanje pranja ruku, nošenja maski i traženja medicinske pomoći) putem više medija, te mobilizaciju više-sektorskih timova za brzo reagovanje pomažu u suzbijanju epidemije".

Ali, autori studije upozoravaju da , s obzirom da se mnogi lјudi vraćaju sa dugog odmora, zemlјa "treba da se pripremi za mogući skok epidemije".

 

Frontal/D.M.

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog