Svijet

Norbert Rotgen najavio kandidaturu za vodeće mjesto u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU)

Visoki njemački konzervativni političar koji je nekada bio dio užeg kruga ljudi Angele Merkel, kasnije razriješen od same Merkelove, kandidovao se za preuzimanje vođstva nad Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU).

Norbert Rotgen najavio je svoju kandidaturu za vodeće mjesto u CDU na konferenciji za novinare, rekavši da se odlučio kandidovati, jer je vjerovao da se stranka strateški mora pozicionirati kao "stranka centra", prenosi britanski Gardijan.

Član Bundestaga od 1994. godine, Rotgen je jedan u nizu široko liberalnih političara zainteresovanih za politiku zaštite okoliša koji su činili Merkelin uži krug, te pomogli u pisanju njenog izbornog manifesta 2005. godine. U drugom mandate Merkelove, postavljen je za njemačkog ministra okoliša, 2009. godine.

Međutim, Rotgen je pao u očima Merkelove 2012. godine, nakon što se odlučio kandidovati za poziciju premijera u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, najmnogoljudnijoj državi Njemačke,  postigavši jedan od najgorih rezultata u istoriji svoje stranke. Otpušten je iz kabineta nekoliko dana nakon objavljivanja rezultata.

Posljednjih godina Rotgen je uspio obnoviti nacionalni i međunarodni profil u ulozi šefa Odbora za vanjske poslove njemačkog parlamenta, dokazavši svoju reputaciju rječitog političara sa stavovima o Bregzitu, ratu u Siriji i trgovinskim pitanjima sa SAD-om, koji su često bili otvoreniji od Merkelinih.

Ostali potencijalni kandidati za vođenje CDU-a su Fridrih Merc, ekonomski liberal i bivši suparnik Merkelove, te desno-orjentisani ministar zdravlja Jens Špan.

 

Izvor: theguardian.com

Frontal/D.M.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog