Svijet

Насукао се "брод дух", хиљаде километара прешао без посаде

Ношен вјетровима олује "Денис" на стјеновиту ирску обалу округа Корк, насукао се теретни брог Алта, напуштен и без посаде.

 "Брод дух" је за више од годину дана, ношен струјама и вјетровима, прешао хиљаде километара узбурканог Атлантика, од Бермуда до ирског рибарског села Баликотона.

Насукани брод су први угледали ирски рибари и одмах о томе обавијестили надлежне службе.

Би-Би-Си преноси ријечи једног од заповједника спасилачког тима да је "Алта само један од милиона таквих бродова који напуштени, као авети плове океанима".

Прича овог мистериозног брода почела је 1976. године када је први пут поринут у воду.

На свој посљедњи комерцијални пут Алта је запловио 2018. године из Грчке према Хаитију, али је због проблема са електричним инсталацијама, био усидрен на отвореном мору, око 2.100 километара од Бермуда пуних 20 дана.

Посада је убрзо остала и без хране па је затражена помоћ обалске страже која је морнаре снабдјела неопходним животним намирницама и другим, нужним залихама.

Међутим, због најава о доласку велике олује, десеточлана посада је експресно евакуисана и превезена у Порторико.

Алта тако остаје напуштен југоисточно од Бермуда, усред Атлантика. Дјелимично оштећен и ослобођен сидришта креће у своју "аветињску" пловидбу која ће трајати више од годину дана.

Нове информације о броду стижу у септембру прошле године када посада патролног ледоломца британске краљевске морнарице ХМС Протектор, извјештава да је брод Алта уочен усред Атлантика.

Према извјештају капетана британског ледоломца, напуштени теретњак је уочен, извршена је инспекција и констатовано да брод "може да се поправи, али да је његова будућност у рукама других".

Када је Алта, ношен даље струјама и вјетровима, коначно под силином урагана "Денис" стигао у ирске воде и насукао се на стијене округа Корк, директор ирске обалске страже, Роберт Мекејб, изјавио је за Би-Би-Си "да ће се бродом позабавити Ирска обалска стража уколико се утврди да представља опасност."

- Имали смо низ сличних инцидената у ирским територијалним водама и ако нема власника наша обалска стража увијек интервенише. Није неуобичајено да брод плови без посаде 18 мјесеци, али то што је примјећен само једном од октобра 2018. године, показује колико је океан огроман - рекао је Мекејб.

Екипа научника и активиста организација за заштиту животне средине утврдила је да нема видљивих показатеља загађења из брода.

Ипак, и даље није јасно ко је власник Алте, шта је превозио током своје посљедње пловидбе и ко доноси коначну одлуку шта ће бити са мистериозним бродом.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog