Zanimljivosti

Ватрени водопад

Сваког фебруара хиљаде туриста окупи се у америчком националном парку Јосемити како би посматрали догађај који одузима дах.

Национални парк Јосемити налази се у Калифорнији, у планинама Сијере Неваде. Један је од најпосјећенијих паркова, а уједно је и дом необичном природном феномену по имену ватрени водопад Хорсетаил.
 
Хорсетаил је водопад који се јавља повремено, када пада киша или се снијег отопи на Ел Капитану, гранитној стени високој километар. Тече с висине од око 619 метара, а сваке године, око Дана заљубљених, сунчеви зраци падају на водопад под таквим углом да се одбијају о гранит иза водопада, дајући води јарко црвену боју, што ствара илузију ватре или лаве. Овај природни феномен траје око двије недјеље.
 
Годинама је била ствар среће бити на правом мјесту у право вријеме како бисте посвједочили овом догађају који одузима дах. Због тога је Арон Мејерс, фотограф и инжењер, осмислио компјутерски програм за мјерење угла под којим Сунце сија. На тај је начин успио је да предвиди да ће 22. фебруара бити најбоље вријеме за посматрање водопада, пише УНИЛАД.
 
Прошле је године чак 2.000 људи посјетило парк у једном дану у жељи да виде и сликају ватрене водопаде. Служба националног парка одлучила је да ограничи приступ ове године како би колико - толико заштитили животну околину, укључујући локалну вегетацију и ријеку Мерцед која тече парком. На њиховој страници на интернету наводи се да су туристи прошле године за собом оставили смеће, као и да је недостатак јавног тоалета проузроковао неповољне санитарне услове.
 
 
Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog