Svijet

Borba protiv klimatskih promjena – đubrivo kao pogonsko gorivo

Okeanski brodovi bi mogli da koriste amonijak kao pogonsko gorivo, jer brodska industrija preduzima mjere za suzbijanje emisije uglјen-dioksida.

Amonijak - klјučni sastojak đubriva - može se koristiti kao pogonsko gorivo brodskih motora, umjesto dizela koji zagađuje životnu sredinu, jer pri sagorijevanju amonijaka nema emisije CO2.

Industrija se nada da će amonijak pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, jer sagorijeva bez emisije CO2.

Sama proizvodnja amonijaka stvara znatnu količinu CO2, ali tehnologija može da riješi ovaj problem, prenosi Bi-Bi-Si.

Izazov je ogroman, jer prevoz robe okenaskim brodovima čini oko 2% udjela emisije CO2 na globalnom nivou - otprilike isto kao i cjelokupna njemačka ekonomija.

Proizvodnja amonijaka predstavlja poprilično veliki izvor uglјen-dioksida. Izvještaj Kralјevskog društva kaže da proizvodnja amonijaka trenutno proizvodi 1,8% svjetske emisije CO2 - najviše od bilo čega drugog u hemijskoj industriji.

Međutim, autori izvještaja kažu da nove tehnologije mogu da proizvedu amonijak bez uglјenika. Jedan od načina je hvatanje CO2 koji nastane prilikom stvaranja amonijaka, te njegovo zakopavanje u podzemne stijene.

Drugi način, takozvani "zeleni" amonijak, je upotreba obnovlјive energije koja ne stvara CO2 u proizvodnji samog amonijaka.

Ali, postavlja se veliko pitanje da li će u narednim decenijama biti na raspolaganju dovolјno čiste energije da bi se proizveo amonijak.

"Amonijak je jedino gorivo koje će vas prevesti preko okeana bez emisije CO2", rekao je profesor Bil Dejvid, glavni autor izvještaja Kralјevskog društva.

"U pogledu emisije gasova industrijskih procesa, amonijak dolazi tek nakon cementa i čelika, tako da moramo dekarbonizovati proizvodnju amonijaka", upozorio je profesor Dejvid.

Nedavni akademski izveštaj nazvan ''Apsolutna nula'' pokazao je skepsu oko toga da li se industrija amonijaka može dovolјno brzo raširiti kako bi pokretala brodove, a istovremeno da dođe do njene dekarbonizacije.

''Iako je moguće koristiti gorivne ćelije za proizvodnju amonijaka korištenjem obnovlјivih izvora energije, trenutno ne postoji takav proces u komercijalnoj upotrebi. Njegova primjena u tom obimu bila bi dodatni teret u dekarbonizaciji elektroenergetske mreže", navodi se u izvještaju.

Međutim, sagorijevanje amonijaka možda neće izazvati emisiju CO2, ali njegovo sagorijevanje stvara azotne okside, koji su takođe staklenički gasovi, stoga će biti potrebno razviti tehnologiju koja će se nositi sa tim.


Izvor: bbc.com
Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog