Svijet

Velika Britanija zatvara vrata nekvalifikovanim radnicima

Velika Britanija planira zatvoriti svoje granice nekvalifikovanim radnicima i onima koji ne znaju engleski jezik kao dio temeljnih pregovora o imigracijskim zakonima, koji će okončati eru jeftine radne snage u kompanijama, skladištima, hotelima i restoranima.

Iz Vlade pozivaju poslodavce da se „odmaknu“ od oslanjanja na „jeftinu radnu snagu“ iz Evrope i ulažu u zadržavanje sopstvenog osoblja i razvoj tehnologije za automatizaciju, piše Bi-Bi-Si.

Ministarstvo unutarašnjih poslova saopštilo je kako će građane Evropske unije i zemalja koje nisu članice EU, a koji dolaze u Veliku Britaniju, tretirati jednako nakon što se 31. decembra završi slobodno kretanje između Velike Britanije i EU.

Britanska ministrica Priti Patel rekla je da vlada želi "ohrabriti ljude s pravim talentom" i "smanjiti nivo ljudi koji dolaze u Veliku Britaniju s niskim vještinama".

Prema ovoj odluci, građani koji žele da rade u Velikoj Britaniji trebali bi dostići 70 bodova. Odlično poznavanje engleskog jezika i ponuda za posao dala bi im 50 bodova.


Kako prenosi britanski Gardijan, u dokumentu od 10 stranica koji opisuje novu imigracijsku politiku stoji:

1. Granice u Velikoj Britaniji biće zatvorene za nekvalifikovane radnike - i svi migranti će morati razgovarati na engleskom jeziku.

2. Svi koji žele doći u Veliku Britaniju da rade moraju imati ponudu za posao s minimalnom platom od 25.600 funti - iako će i plata od 20.480 funti biti prihvatljiva u posebnim slučajevima.

3. Neće biti mogućnosti za samozaposlenje onih koji dolaze u Veliku Britaniju, što će značiti kraj za na primjer poljske vodoinstalatere ili rumunske građevince koji dolaze bez posla.

4. Granična policija više neće prihvatati lične karte iz zemalja poput Francuske i Italije. To je, razumije se, pokušaj suzbijanja radnika izvan EU koji pokušavaju prevariti sistem krivotvorenim ili ukradenim ličnim kartama.

5. Prag vještina za strane državljane koji žele raditi u Velikoj Britaniji biće spušten na A-nivo ili na njihov ekvivalent.

6. Pravo umjetnika, zabavljača, sportista i muzičara da dođu na nastupe, takmičenja i audicije zadržaće se.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog