Nauka

Koronavirus – pad u broju potvrđenih slučajeva u Kini nakon promjene dijagnostičkih kriterijuma

Najmanji broj potvrđenih slučajeva novog koronavirusa od kraja januara, dijelom i zbog promjene dijagnostičkih kriterijuma za pacijente u provinciji Hubeji, epicentru epidemije, prenosi Rojters.

U srijedu, registrovana su 394 nova potvrđena slučaja, saopštila je Državna komisija za zdravlje Kine, što je znatno niže u poređenju sa  1.749 slučajeva dan ranije, a najniži broj potvrđenih slučajeva od 23. Januara, što dovodi do ukupnog broja potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini na 74.576.

Način na koji se slučajevi dijagnostikuju i potvrđuju imao je veliki uticaj na službene evidencije slučajeva, a promjene metodologije pokrenule su pitanje u kojoj mjeri dnevne evidencije  odražavaju stvarno stanje epidemije.

U početku su vlasti koristile testove nukleinske kiseline da bi identifikovale prisustvo virusa, ali za takve testove su potrebni dani obrade, a nedostajalo je i nukleinske kiseline.

Tako je prošle sedmice Hubeji uveo novu, bržu metodu dijagnostike pomoću kompjuterizovanih tomografskih (CT) skeniranja, na kojima se koriste rendgenski snimci, kako bi se otkrile plućne infekcije i potvrdilo prisustvo virusa.

Metodom CT skeniranja dolazilo se do sumnjivih slučajeva koji su pokazivali znakove upale pluća, ali nisu testirani pozitivno na genetske tragove virusa, računajući ih kao potvrđene slučajeve koronavirusa.

To je dovelo do porasta više od 15.000 novih slučajeva za 12. februar,  te izazvalo neosnovane strahove da će se virus naglo proširiti.

U srijedu, kategorija klinički dijagnostikovanih slučajeva je uklonjena kao kriterijum za potvrđene slučajeve koronavirusa, saopštila je kineska Državna komisija za zdravlje, što znači da će 279 slučajeva biti uklonjeno sa evidencije oboljelih provincije Hubeji.

Test nukleinske kiseline je poželјna metoda dijagnoze, rekli su iz Komisije.

Kao rezultat toga, primijetan je nagli pad potvrđenih slučajeva u provinciji Hubeji, koja je ujedno bilježila najveći broj slučajeva u Kini, što se odražava i na objavljene podatke - 349 novih potvrđenih slučajeva u srijedu, u poređenju sa 1.693 u utorak, a najniži od 25. januara, prenosi Rojters.

Kliničke dijagnoze bile su mjera kojom smo premostili nestašicu testova nukleinske kiseline, rekao je Vang Guikiang, šef odjeljenja za infektivne bolesti Prve bolnice Univerziteta u Pekingu, na redovnom brifingu za štampu NHC-a.

Ne postoji više pitanje snabdijevanja testovima nukleinskih kiselina kao što je to bilo ranije, rekao je.

Za provinciju Hubeji, čak i ako bi vlasti uključile tih  279 slučajeva koji su oduzeti od ukupnog broja, broj novih slučajeva u srijedu bi još uvijek bio za 1.000 slučajeva manji nego dan ranije.

 
Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog