Nauka

Koliko dugo se koronavirusi mogu zadržati na određenim površinama?

Postoji zabrinutost koliko dugo COVID-19 (novi koronavirus) može preživjeti na određenim površinama. Centralna banka Kine preduzela je mjere da očisti i uništi svoj novac, koji prelazi iz ruke u ruku više puta dnevno, u nastojanju da obuzda virus.

Ne zna se tačno koliko dugo novi koronavirus može da se zadrži na kontaminiranim površinama i predmetima koji mogu da zaraze lјude, ali neki istraživači pronalaze tragove proučavajući neuhvatlјivo ponašanje drugih koronavirusa.

Otkriveno je da lјudski koronavirusi, poput SARS-a i MERS-a, mogu da se zadrže na određenim površinama, uklјučujući metalne, staklene ili plastične površine, tokom devet dana ukoliko ta površina nije bila dezinfikovana, pokazalo je istraživanje objavlјeno početkom ovog mjeseca u časopisu ''Journal of Hospital Infection''.

Novo istraživanje uklјučivalo je analizu 22 prethodno objavlјene studije o koronavirusima, za koje se istraživači nadaju da bi mogli pomoći u istraživanju novog koronavirusa, navodi Si-En-En.

"Na osnovu trenutno dostupnih podataka, prevashodno bih se oslanjao na podatke koronavirusa SARS, koji je najbliži COVID-19  sa 80% sličnosti u sekvenci, među testiranim koronavirusima. Za SARS, opseg perzistencije na površinama se kretalo od manje od pet minuta do devet dana ", rekao je dr. Čarls Čiu, profesor infektivnih bolesti na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku i direktor Centra za otkrivanje i virusnu dijagnostiku ''USCF-Abbott'', koji nije bio uklјučen u novu studiju.

"Međutim, vrlo je teško izvesti vrijednosti ovih nalaza na novi koronavirus zbog različitih sojeva, virusnih titra i uslova životne sredine koji su testirani u različitim studijama, te nedostatka podataka o samom novom koronavirusu. Potrebno je više istraživanja kultura novog koronavirusa da bi se utvrdilo koliko dugo može da preživi na određenim površinama", rekao je profesor Čiu.

Smatra se da se koronavirusi najčešće šire Fligeovim kaplјicama, tj. kapljicama koje se šire prilikom kašljanja ili kihanja, ali koronavirusi generalno imaju "nisku stopu preživljavanja" na površinama, s tim da ima još mnogo toga što se može naučiti o COVID-19.

"Moguće je da osoba dobije COVID-19 tako što će dodirnuti površinu ili predmet na kojem se nalazi virus, a zatim dodirnuti sopstvena usta, nos ili možda oči, ali ovo se ne smatra glavnim načinom prenošenja virusa'', navodi se na web stranici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

''Ostanite informisani, ali ne paničite'', preporučio je profesor Čiu.

Preporučuje se učestalo pranje ruku, izbjegavanje kontakta sa lјudima koji su bolesni, te ukoliko ste nedavno putovali iz Kine ili bili u kontaktu s poznatim ili sumnjivim zaraženim pacijentom, da se javite u zdravstvenu ustanovu i  slijedite njihove preporuke.

 

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog