Svijet

Колику је моћ Трамп дао Ричарду Гренелу

"Мали Трамп" Ричард Гренел придружиће се кабинету великог Трампа, што за оне који прате прилике у Сједињеним Државама и није изненађење. Позиција директора Националних обавештајних служби САД могла би да буде само привремена. Ако Трамп обезбеди још један мандат председника, Гренел би могао да буде и један од кандидата за државног секретара.

Посао директора Националних обавештајних служби САД је да надгледа и усмерава обавештајну заједницу и обезбеди примену Националног обавештајног програма, као и да буде главни саветник председника за та питања.

Под његовом лупом налази се 17 агенција, од којих су најпознатије Центрaлнообавештајна агенција (ЦИА), Федерални истражни биро (ФБИ) и Национална безбедносна агенција (НСА).

Асистент на Факултету политичких наука Милан Крстић објашњава да сама позиција директору не омогућава оперативно командовање различитим обавештајним службама САД, али му даје широку контролу над радом служби и приличну институционалну моћ.

"Он је једина инстанца која има контролу над свим обавештајним подацима, које производи чак 17 различитих агенција. На основу ових података, он прави извештаје које доставља самом председнику", наводи Крстић.

Додаје да ипак треба имати на уму да је Гренел вршилац дужности директора, а не директор, што значи да је реч о привременом решењу.

Функцију ће преузети од Џозефа Магвајера, који је на челу обавештајне службе од оставке Дена Коутса, бившег републиканског сенатора из Индијане. 

Функција уведена 2004. године 

Сама позиција је, подсећа Крстић, уведена 2004. године, како би се спречили проблеми у комуникацији обавештајним подацима, за коју се сматра да је одговорна и за пропусте у превенцији терористичких напада 2001. године.

Крстић напомиње да агенције, ипак, остају оперативно самосталне у раду:

"У том смислу, ова позиција наликује функцији секретара Савета за националну безбедност Републике Србије, који уједно и руководи Бироом за координацију служби безбедности Републике Србије." 

Именовање Гренела није изненађење 

Ричард Гренел је био међу првима који је на претходним председничким изборима подржао Трампа да се уопште избори да буде председнички кандидат републиканаца, што му је, сматра се, осигурало врло блиске везе са Трампом и могућност да буде на директној вези с њим.

"Ова функција представља доказ Трамповог поверења", каже Крстић. 

Наводи да се спекулише о његовом именовању на другу позицију, ако Трамп освоји још један мандат. 

"Већ неко време се спекулише да би Гренел, у случају да Трамп освоји још један мандат, могао постати у перспективи његов саветник за националну безбедност, а можда чак и државни секретар САД", закључује Крстић.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog