Vijesti

Svjetska zdravstvena organizacija ne razmatra proglašenje pandemije

Strahovanja od pandemije koronavirusa pojačana su u ponedjeljak, uz nagli rast novih slučajeva prijavljenih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne razmatra proglašenje pandemije, ali epidemija koronavirusa covid-19 ostaje vanredna situacija u međunarodnom javnom zdravstvu, saopštio je u ponedjeljak portparol WHO-a.

Strahovanja od pandemije koronavirusa pojačana su u ponedjeljak, uz nagli rast novih slučajeva prijavljenih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji, iako je Kina ublažila ograničenja kretanja u nekoliko oblasti, uključujući i Peking, dok je broj novih slučajeva zaraze opao.

Agencija sa sjedištem u Ženevi proglasila je epidemiju svinjske gripe H1N1 2009. godine pandemijom, za koju se kasnije ispostavilo da je bila blaga, izazivajući kritike nakon što su farmaceutske kompanije nakon te objave požurile s razvojem novih vakcina i lijekova.

WHO je proglasio novi koronavirus koji se pojavio u Vuhanu u Kini u decembru vanrednom situacijom u javnom zdravstvu koja je predmet međunarodne brige. Ta objava ima za cilj pomoći zemljama sa slabijim sistemima javnog zdravstva u odbrani od epidemije.

Otada se virus raširio, uz više od 77.000 potvrđenih slučajeva zaraze u Kini, među kojima i 2.445 smrtnih slučajeva, pokazuju posljednje brojke WHO-a. Južna Koreja, Japan i Italija suočavaju se takođe s epidemijom, prenosi Rojters.

 

Izvor: avaz.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog