Vijesti

U Srpskoj nema potvrđenih slučajeva koronavirusa; Oglasila se italijanska ambasada u BiH

Članovi Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa (COVID-2019), održali su juče sastanak na kojem su izvijestili ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u svijetu i do sada sprovedenim mjerama iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog koronavirusa u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj za sada nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od ovog virusa, međutim nastavljaju da se sprovode sve mjere fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom. 

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju pojave slučajeva novog koronavirusa u Italiji, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske donio je Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj. Ona se odnosi na zdravstvene ustanove, jedinice lokalne samouprave i aerodrom i sprovođenje mjera za zbrinjavanje evenutalnih slučajeva oboljelih od bolesti izazvane novim virusom korona, a u skladu sa procjenom i prethodnim instrukcijama JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Oglasili su se i iz ambasade Italije u BiH obavještavajući da je italijanska Vlada formirala jedinstvenu središnju strukturu za prevenciju, kontrolu i odgovor na infekciju novim koronavirusom i da se operacijom upravlja u koordinaciji sa svim lokalnim italijanskim vlastima.

"Italije je među prvima ustanovila rigorozne kontrolne mjere i broj zaraženih se kontroliše i ažurira na dnevnoj bazi. Do danas je broj zaraženih pacijenata 214 i svi su u izolaciji i pod kontrolom zdravstvenih struktura.

Simptomi mogu biti blagi, kao što je prehlada, grlobolja, kašalj i povišena temperatura, ali i ozbiljni kao što su upala pluća i teški respiratorni problemi. Osobe podložne težim oblicima ove bolesti su starije osobe i osobe koje već imaju zdravstvene probleme, kao što su dijabetičari i osobe sa srčanim oboljenjima", saopšteno je iz italijanske ambasade u BiH.

Italijanske vlasti su stavile u finkciju telefonski broj za hitne slučajeve na koji svi mogu besplatno nazvati iz Italije radi savjeta i uputstava: 1500

"Svi građani Bosne i Hercegovine u Italiji koji trebaju medicinsku pomoć ili kontrolu mogu nazvati ovaj broj i provjeriti svoje zdravstveno stanje pri nadležni centri u sklopu javnih medicinskih ustanova", stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da su vanredne mjere usvojene u nekim italijanskim centrima, poput zatvaranja škola ili odgađanja sportskih priredbi, samo mjere predostrožnosti i da su privremene, a na snazi su samo za razdoblje koje je nužno potrebno kako bi se spriječila mogućnost zaraze.

U Srpskoj pod nadzorom 9 osoba

Od 31. decembra 2019. godine, zaključno sa 24. februarom 2020. godine, u svijetu je ukupno prijavljeno 79.360 laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih od COVID-19 (oboljenja uzrokovanog virusom SARS-CoV-2 ), uključujući 2.618 smrtnih slučajeva.

Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti. 

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u su stalnom kontaktu sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

 

Frontal/D.S.

 

 

 

 

 

                                                                                                                

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog