Vijesti

Став да се одгоди посјета Ђукановића на добробит народа у Српској, БиХ и Црној Гори

Званична посјета црногорског предсједника Мила Ђукановића БиХ у овом тренутку сигурно ништа добро неће донијети ни Црној Гори, ни БиХ имајући у виду дешавања у тој сусједној земљи, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Став српског члана Предсједништва БиХ да званична посјета предсједника Црне Горе буде одгођена за неко вријеме ни у ком случају не може донијети штету односима БиХ и Црне Горе, већ је само ствар разума и реалног сагледавања ситуације на терену - истакли су у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

На питање да прокоментаришу изјаву амбасадора Црне Горе у БиХ Обрада Мише Станишића да је, како је рекао, оспоравање Додика да Ђукановић као "доказани и провјерени пријатељ БиХ" дође у билатералну посјету, бацило сјенку на пријатељске добросусједске односе, у кабинету су нагласили да им није јасно чему та изјава једног дипломате и упитали зашто би став који је само резултат разума утицао на те односе.

- Црна Гора и БиХ настављају добросусједску сарадњу, посјета је било и биће, али оно што је сигурно да ово није моменат за билатералну посјету. Српски члан Предсједништва БиХ је одмах након преузимања дужности предсједавајућег Предсједништва позвао предсједника Ђукановића у посјету БиХ која до сада није реализована. С тога питамо зашто је посјета неопходна баш у овом тренутку када Српска православна црква (СПЦ) и њени вјерници доживаљавају прогон у Црној Гори - навели су у Кабинету.

Сасвим је логично и морално, истакли су, да званични представник српског народа у БиХ, Република Српска и српски народ саосјећају са својим народом у Црној Гори и не би било коректно да истовремено у Сарајеву дочекује Ђукановића.

- Овим путем подсјећамо амбасадора Црне Горе да су у посљедње вријеме из званичне Подгорице често стизале изјаве о наводном мијешању званичника српског народа у унутрашње ствари у тој земљи. Српски члан Предсједништва БиХ и институције Републике Српске никада се нису мијешале у унутрашње ствари било које земље, али су увијек подржавале СПЦ и српски народ ма гдје он живио - истакли су у Кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Из Кабинета су поручили да та подршка није мијешање у унутрашње ствари друге земље, за разлику од изјава црногорског предсједника које се тичу ратних дешавања у Сребреници или признања независности Косова.

- Та политика је отворено усмјерена против Срба, Републике Српске и Србије и никада ниједан српски званичник није рекао да те изјаве могу угрозити добросусједске односе. С тога поручујемо амбасадору Црне Горе, а и лидерима опозиције у Републици Српској који критикују став српског члана Предсједништва да посјета Ђукановића буде одгођена да прије иступа у јавности сагледају ситуацији и реалност на терену -нагласили су у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Из кабинета су поручили да је став српског члана Предсједништва само резултат разумне политике на добробит народа и у Републици Српској, и у БиХ и у Црној Гори.

Додик је синоћ за РТРС појаснио да сматра да би и за БиХ и за Ђукановића било најбоље да се одгоди његова званична посјета БиХ, која је планирана за почетак марта, због дешавања у вези са Српском православном црквом (СПЦ) која доживљава прогон у Црној Гори.

Он је поручио да нико не спори Црну Гору као државу и не мијеша се у њене ствари, да је очигледно да је Ђукановићев режим сматрао да питање имовине СПЦ-а треба да ријеши Законом о слободи вјероисповијести, а да вјерници то нису прихватили.

Додик је навео да је његов став од почетка био да је ово питање СПЦ и да томе даје подршку, док се остали солидаришу масовним окупљањима.

- Очигледно да је СПЦ у Црној Гори снажна и да су успјели пробудити народ на покаже свој став и то морамо поштовати - рекао је Додик синоћ за РТРС.

Додик је рекао да вјерује да овакав његов став о доласку Ђукановића помаже СПЦ у условима када доживљава прогон у Црној Гори.

Он је подсјетио да је црногорска власт са јеврејском, исламском и католичком заједницом постигла посебне споразуме, а да је само за СПЦ и њену имовину остало да се рјешава питање путем закона, и то тако да се најчешће та имовина у знатном обиму буде одузета.

Додик је додао да је црногорска политика антисрпска још од признања самопроглашеног Косова.

- Нико није против тога да Ђукановић дође у БиХ, али поставља се морално и политичко питање - како неки Србин може дозволити да му се пружи прилика да, док тамо наши људи протестују, он дође у Сарајево и објашњава шта он хоће, јер је ријеч о истом вјерујућем народу и овдје је било много солидарности према литијама у Црној Гори - рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је раније упутио писмо у којем је молио парламентарце Црне Горе да одгоде доношење Закона о вјероисповијести, а и када су га усвојили апеловао да покушају разумјети СПЦ.

Он је нагласио да се Србија не мијеша у унутрашње ствари БиХ и Црне Горе, јер има много важнија питања, али да подржава српски народ.

 Ми смо само солидарни и сматрам да се претјерало у том односу Црне Горе према СПЦ и да то треба бити промијењено. Од признања самопроглашеног Косова, политика Црне Горе је антисрпска - истакао је Додик.

Наводећи да се број људи у литијама и на улици који дају подршку СПЦ не смањује, већ повећава, Додик је истакао да је импресиониран упорношћу људи који и из удаљених села долазе у градове да дају подршку Цркви, чији је став исправан да нема разговора са Црном Гором док се не укине спорни закон.

Додик је рекао да је најважније то што је ријеч о молитвеним скуповима на којим нема насиља.

Говорећи о посљедој сједници Предсједништва БиХ, на којој је уложио вето у вези са ангажовањем Фронтекса на границама БиХ, Додик је нагласио да је циљ да се проблем мигрантске кризе ријеши, а не продуби.

- Ја сам рекао да треба Фронтексу понудити да се распореди на граници са Црном Гором и Србијом, а не на граници са Хрватском што би значило већу контролу излазака миграната из БиХ према западној Европи и нама би остао мигранстки проблем, без обзира на политику Републике Српске - каже Додик.

Он сматра да неко у БиХ жели да направи уточиште за мигранте што би вршило притисак на унутрашње демографске, социјалне и друге проблеме.

Додао је да о мигрантској кризи треба разговарати са европским структурама.

 

Извор: глассрпске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog