Intervju

Zdravko Zečević: Ne postoji loš način štednje

Evropski dobrovoljni penzijski fond prvi je dobrovoljni penzijski fond na prostoru Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Sa radom je počeo krajem 2017. godine. Od tada se pružila mogućnost i prilika za sve poslodavce i pojedince u Republici Srpskoj, ne samo da obezbijede dodatni prihod u starosti, nego da postanu odgovorniji prema sebi, svojim najbližima, ali i društvu u kojem živimo.

O auto enrollment-u, članstvu u Fondu, te planovima za 2020. razgovarali smo sa Zdravkom Zečevićem, direktorom Odjeljenja za marketing u Društvu za upravljanje EPF-om a.d. Banja Luka.

FRONTAL: Koliko je građana pristupilo fondu? Kakva je struktura članstva (javna/privatna preduzeća, pojedinci, prosječna statrost članova (najmlađi, najstariji član)?

ZEČEVIĆ: Na dan 31.12.2019. godine, Fond je imao malo manje od 10.000 članova. Velika većina članova pridružila se penzionim planovima preko poslodavaca, a oko 1,5% je zasnovalo članstvo na osnovu individualnih ugovora o članstvu.

U strukturi članova Fonda, nešto manje od dvije trećine je iz javnih preduzeća i institucija, a malo više od trećine je iz privatnih preduzeća.

Polna struktura je relativno ravnomjerna sa oko 45% ženskih i 55% muških članova. Prosječna starost članova Fonda je nešto više od 45 godina, što u velikoj mjeri odražava i prosječnu starost stanovništva u Republici Srpskoj. Najmlađi član Fonda ima skoro 21 godinu, a najstariji malo više od 65 godina.

Na dan 31.12.2019. godine, prosječan iznos akumuliranih sredstava iznosi više od 507 KM. 

U toku 2019. godine, bilo je 25 isplata članovima Fonda koji su, u skladu sa zakonskim propisima, podnijeli zahtjev za raspolaganje akumuliranim sredstvima u Fondu.

FRONTAL: Šta podrazumijeva auto enrolment i na koga se odnosi?

ZEČEVIĆ: Auto enrolment podrazumijeva automatsko, odnosno kolektivno učlanjenje u penzijski plan kod određenog poslodavca - organizatora penzijskog plana, koji ugovori sa društvom za upravljanje da za račun članova plana iz sopstvenih sredstava bezuslovno vrši uplate penzijskih doprinosa na njihove individualne račune, a ta lica ne potpišu izjavu o isključenju iz penzijskog plana. Ovakav način uključenja je prepoznat i u drugim državama koje su ustanovile dobrovoljno penzijsko osiguranje, a cilj mu je što širi i jednostavniji obuhvat korisnika ovog prava, bez zadiranja u postojeći standard.

FRONTAL: Kada ste vi postali član Fonda i zašto smatrate da je to važno?

ZEČEVIĆ: Postao sam član Fonda istog momenta kada je Fond i organizovan, odnosno kada su se stvorile pretpostvake da mogu postati član Fonda. Smatram da ne postoji nikakav izgovor ni opravdanje da ne štedim za treće životno doba, da bih koliko-toliko sačuvao standrad i dostojanstvo, kao i da ne postoji loš način štednje. Naravno, smatram da je ovaj najbolji, jer su poreske olakšice do 100 KM mjesečno, i za radnike i za poslodavce, izuzetno izdašne. Ne postoji nijedan drugi način da štedim od svoje bruto plate i moje opredjeljenje je i da štedim i više (i od svog oporezivog dohotka), jer vjerujem u sigurnost i „going concern“ Fonda. 

FRONTAL: Kakvi su razvojni planovi Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda? Procjene za 2020.?

ZEČEVIĆ: U 2020.  godini očekujemo dobijanje na masovnosti ovog vida štednje. Naše tržište je čitava Republika Srpska, svi poslodavci i svi radnici na koje se mogu primijeniti poreske olakšice. Neposredan cilj je razvijanje svijesti o potrebi štednje i razbijanje inertnosti po tom pitanju, te upoznavanje svih potencijalnih članova sa prednostima štednje na ovakav način, kao i generalno o neophodnosti štednje.

Pored izvjesnog značajnog povećanja broja članova, jedan od većih izazova će biti poslovanje Fonda u okruženju izrazito niskih kamatnih stopa, što je realnost finansijske industrije uopšte, i kod nas i u svijetu.

 

FRONTAL

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog